Aproape 300 de incendii de vegetaţie s-au înregistrat în Banatul Montan

Sute de hectare de vegetaţie uscată au fost mistuite de flăcări în această primăvară. Judeţul Caraş-Severin este campion la numărul de incendii necontrolate, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”, sublocotenet Elena Tarla.

„În primul trimestru s-au înregistrat 1273 de intervenţii, cu 30% mai multe decât anul trecut. S-a intervenit pentru stingerea a 280 de incendii de vegetaţie uscată şi mirişti, care au afectat suprafeţe importante de teren. Nu puţine au fost situaţiile când pompierii au depus eforturi deosebite pentru a împiedica propagarea acestor incendii la case, sălaşe, livezi, păduri”, a declarat pentru Radio Reșița, ofițerul de presă al ISU Caraș-Severin.

Pompierii reamintesc că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale. Amenzile sunt cuprinse între 3 şi 6 mii de lei pentru persoane fizice, respectiv între 25 şi 50 de mii pentru persoane juridice.

În ultimele zile au fost astfel de incendii la Prigor, pe Dealul Brinecea la Bozovici, între localitătile Lupac şi Rafnic şi la Şopotu Nou.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, trebuie luate următoarele măsuri de prevenire:

– Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

– Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;

– Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;

– Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;

– Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

(Sebastian Dragomir)

De același autor

Related Articles