Peste 200 de specialişti în oncologie, pneumologie, imagistică şi genetică medicală participă la Zilele OncoHelp

Aproape 200 de specialişti în oncologie, pneumologie, imagistică, genetică medicală dar şi chirurgie toracică participă în acest sfârşit de săptămână la una dintre cele mai importante conferinţe regionale din domeniul oncologic. Ajunse la cea de-a X-a ediţie, Zilele OncoHelp Timişoara au ca temă în acest an managementul multidisciplinar al patologiei oncologice cu referire la cancerul bronhopulmonar.

În cadrul acestei întâlniri au fost analizate diverse cazuri şi s-a discutat şi despre ultimele noutăţi în diagnosticul şi tratamentul acestei afecţiuni, ne-a transmis prof. dr. Şerban Negru – preşedintele Asociaţiei OncoHelp Timişoara.

Vorbim de aproximativ 2 milioane de noi cazuri de cancer pulmonar în întreaga lume. Este o cifră alarmantă care pune în evidență impactul semnificativ pe care îl are această afecțiune. În România, în fiecare an sunt diagnosticate peste 12.000 de noi cazuri, dar mai mult ca sigur numărul persoanelor care dezvoltă această boală oncologică este mai mare, pentru că foarte multe cazuri sunt diagnosticate într-un stadiu târziu. Cancerul de plămâni nu doare și de cele mai multe ori este descoperit atunci când opțiunile de tratament sunt limitate. Ceea ce încercam noi să facem în cadrul acestei conferințe este să îi punem la aceeași masă pe specialiștii OncoHelp, oncologi, imagiști, radioterapeuți, cu colegii noștri de la Spitalul Victor Babeș, pneumologi, radiologi, geneticieni dar si cu cei de la chirurgie toracica de la Municipal. Încercăm împreună să găsim cele mai bune variante de colaborare, dar și să analizăm diverse cazuri și să abordăm ultimele noutăți în diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni”, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Specialistilor Asociatiei OncoHelp- Centrul de Oncologie OncoHelp li s-au alaturat si medicii de la Spitalul Victor Babes Timisoara si cei de la Spitalul Municipal Timișoara.

Din păcate, atunci când vorbim de cancer bronhopulmonar, constatăm că există un grad scăzut de cunoaștere, atât a riscurilor, cât și a simptomelor. Cancerul bronhopulmonar intră în categoria silent-killer-ilor. Când se manifestă, este de obicei prea târziu. De aceea, vorbim de peste 12.000 de cazuri anual și de primul loc ca număr de cazuri și de decese în rândul bărbaților. În continuare nu avem programe de prevenție, nu avem programe de screening, în schimb avem un mare număr de fumători. Iar fumatul este principalul factor de risc în cancerul de plămân”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

De același autor

Related Articles