La Spitalul Judeţean din Reşiţa cancerul va fi depistat în faze incipiente şi tratat cu echipamente de ultimă generaţie în valoare de peste 2.500.000 de euro! După cum ne-a declarat astăzi în cadrul unei întâlniri importante, Silviu Tinca, coordonatorul administrativ al proiectului din partea Spitalului Judeţean Reşiţa, recent s-a încheiat licitaţia pentru achiziţionarea echipamentului medical. O parte din aparatura de tip IT, cuprinsă în cadrul proiectului transfrontalier România-Serbia, a ajuns în această săptămână la unitatea medicală din municipiu.

Durata proiectului este de 42 de luni iar obiectivul general este acela de a asigura accesul pacieţilor care suferă de cancer la servicii de sănătate moderne şi eficiente. Practic cu aparatura achiziţionată pentru toate secţiile unităţii medicale vor putea fi diagnosticate şi tratate mult mai uşor cazurile care suferă de cancer, a dat asigurări noul manager interimar al Spitalului Judeţean Reşiţa Waldemar Murgu care susţine că la Spitalul din Reşiţa proiectul este implementat cu succes.

Aparatura de ultimă generaţie pentru tratarea cancerului va ajunge în secţiile de Urologie, ATI, ORL, Radiologie, Chirurgie generală, Pneumologie, Oncologie, Dermatologie şi Anatomie patologică din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa.

Prin acest proiect transfrontalier a mai fost achiziţionat şi un sistem IT de arhivare al imaginilor care uşurează foarte mult activitatea cadrelor medicale iar pacientul nu va mai fi nevoit să se plimbe de pe o secţie pe alta pentru a afla diagnosticul. În plus prin acest sistem, medicul, ar putea vedea, într-un timp scurt investigaţiile efectuate pacientului indiferent de locaţia în care se află acesta.

Spitalul Județean de Urgență Reșita reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a Județului Caraș-Severin asigurând asistența medicală de specialitate a peste 65.000 locuitori din Municipiul Reșita, respectiv a peste 274.000 locuitori a Județului Caraș-Severin pentru unele specialități care se regăsesc doar la Spitalul Județean de Urgență Reșita (urologie, gastroenterologie, nefrologie, hemodializă cronică, hematologie, oncologie, diabetologie și boli de nutriție) îndeplinind totodată și funcția de spital de urgență cu unitate primiri urgențe, care a acordat asistență medicală de urgență pe anul 2017 a 53.757 pacienți sosiți. Spitalul Județean de Urgență Reșița în prezent funcționează cu 835 paturi și 21 specialități medicale. În anul 2017 Spitalul Județean de Urgență Reșița a acordat asistenţă medicală pentru: 25.112 pacienți externați spitalizare continua, 24.313 cazuri spitalizare continuă acuți, 799 cazuri la spitalizare continuă cronici, 6.842 cazuri spitalizare de zi.

Spitalul Judeţean prin intermediul acestui proiect va mai achiziţiona: ambulanțe sanitare, sistem de videoconfeință, sistem de servere, ECG cu defibrilator, aparate de aspirație fluide şi Puls oximetre.


Proiectul are un buget total de 11,7 milioane euro, din care 10 milioane euro fonduri europene. Acesta este derulat în România de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşita şi Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului (ONCOGEN) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara, iar în Serbia de către Spitalul General Požarevac şi Ministerul Sănătăţii.

Daiana Roşca

1 COMENTARIU

  1. Și ce lipsește cu desăvârșire sunt cadrele medicale specializate . Ultima „specialista ” in ale tomografului la trimis în urma cu 8 ani pe tata acasă cu diagnostic de cancer pulmonar stadiu IV. Țin să menționez că tata are : silicoză, edem pulmonar , …..multe altele de plămâni doar cancer nu . Sa nu mai spun de domnișoară dr de la UPU care ma anunțat foarte „drăguță ” că sunt însărcinată (probabil…sa exprimat ) eu având operatie de legare și taiere de trompe iar ce vede ea era sacul pregătitor menstruației . Așa confuzie ….. OMG.

Comments are closed.