ANM: Vreme caniculară, cu episoade frecvente de instabilitate atmosferică, în perioada 6 – 19 iunie

Vremea va fi, în general, caniculară în următoarele două săptămâni (6 – 19 iunie), însă perioadele de instabilitate atmosferică nu vor lipsi, iar frecvenţa acestora se anunţă crescută pe tot parcursul intervalului analizat, la nivelul întregii ţări, conform prognozei de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, valorile termice diurne vor marca o scădere până pe data de 10 iunie, de la medii de 29 de grade, spre medii de 26 de grade. După 10 iunie, vremea se va încălzi semnificativ, iar în jurul datei de 16 iunie, media regională va fi de 33 de grade. Ulterior, va exista din nou tendinţa de scădere a valorilor termice maxime spre medii de 30 de grade. Variaţiile temperaturilor nocturne vor fi nesemnificative pe tot parcursul intervalului, iar media acestora va fi de 15 – 17 grade. Condiţii pentru manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe aproape tot parcursul intervalului de anticipaţie, dar în perioada 8 – 10 iunie vor fi averse posibil torenţiale şi cantităţi mai importante de apă.

În Crişana, temperaturile maxime vor marca o scădere uşoară până în data de 10 iunie, de la medii de 28 de grade, spre 26 de grade. După aceea, vremea se va încălzi, iar în jurul zilei de 16 iunie, media regională va fi de 32 de grade. Mai târziu va exista o tendinţă de scădere a valorilor termice diurne spre medii de 29 – 30 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii pe tot parcursul intervalului, iar media acestora va fi de 14 – 16 grade. Pe aproape tot parcursul intervalului vor fi condiţii pentru manifestări de instabilitate atmosferică. În perioada 8 – 10 iunie şi după data de 16 iunie probabilitatea pentru averse torenţiale şi cantităţi mai importante de apă va fi în creştere.

La munte, valorile termice vor avea tendinţa de creştere uşoară şi treptată pe aproape tot parcursul intervalului. Astfel, mediile valorilor diurne vor creşte de la 16 grade, spre 21 de grade. Mediile temperaturilor minime vor avea uşoare variaţii pe tot parcursul intervalului, cu tendinţă de creştere de la valori de 8 – 9 grade, până la 11 – 12 grade. Vor fi condiţii pentru manifestări de instabilitate pe întreg intervalul de anticipaţie, dar probabilitatea pentru averse ce vor avea şi caracter torenţial şi izolat cantităţi mai importante de apă va creşte în zilele de 9, 10 şi 11 iunie, precum şi la sfârşitul intervalului. 

De același autor

Related Articles