[UPDATE]Color the Village” a luat startul celui mai frumos eveniment caritabil din Banat la Ilidia.

400 de voluntari din toate colțurile țării sunt așteptați în acest sfârșit de săptămână la Ilidia, în județul Caraș- Severin. Timp de trei zile, ei vor lucra contra cronometru pentru a repara și zugrăvi fațadele a 30 de case tipice pentru această zonă pitorească din Banatul Montan.

„Color the Village/ Colorează Satul” se află deja la a treia ediție și, an de an, are loc în altă localitate din Banat.

Proiectul Asociației „Acasă în Banat” este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă a României. În cele trei zile, voluntarii vor munci contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.

 „Suntem bucuroși că proiectului nostru i s-au alăturat atât de mulți oameni și suntem convinși că va avea un impact pozitiv în comunitatea din Ilidia. Ne dorim ca aceste case frumoase, construite din piatră, să își păstreze specificul, satul să își păstreze identitatea și farmecul deosebit, să se transforme într-o adevărată destinație turistică”, a declarat pentru Radio Reşiţa, Radu Trifan – președintele Asociației „Acasă în Banat”.

Radu Trifan

Localitatea Ilidia se mai numește și „Mica Americă” din cauză că multe din casele de aici au fost construite în urmă cu un secol, de bănățenii care au imigrat în Statele Unite. Casele sunt frumos decorate, cu porți și ferestre atent sculptate de meșteri locali. La final, fiecare casă renovată va fi înfrumusețată cu flori potrivite zidurilor din piatră.  

Pentru munca lor, voluntarii vor fi recompensați cu momente sportive și artistice. Seara de vineri, 18 iunie va fi dedicată muzicii populare bănățene, cu Traian Jurchelea, originar din Ilidia şi Elena Cozîltea, Aurelia Ardeleanu și Mariana Chirilovici. Pavel Brebu, autorul monografiei satului, le va povesti voluntarilor momente din istoria Ilidiei și va prezenta ultima sa carte „Portul Popular în Ilidia”.

Sâmbătă seara, Teatrul de Artă Socială Mina va prezenta un concept inedit de spectacol al unor artiști consacrați care vin special la Ilidia pentru o reprezentație dedicată participanților de la Color the Village 2021. Spectacolul va fi completat de grupul de copii din Ilidia.

Pe lângă toate acestea, în fiecare seară vor avea loc momente sportive cu copiii din sat și voluntari, cu sprijinul Decathlon România. Partenerul sportiv se implică în acest an pentru susținerea și promovarea mișcării în comunitățile rurale.

Asociația „Acasă în Banat” a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

***

25 ianuarie 2021: Asociația Acasă în Banat anunță data și locația pentru Color the Village/Colorează Satul ediția 2021, festivalul faptelor bune prin care voluntari din toate colțurile țării se adună pentru a renova 30 de case în doar 3 zile.

A treia ediție Color the Village va avea loc la Ilidia (Caraș-Severin), în perioada 17-19 iunie 2021.

Ilidia (comuna Ciclova Română, județul Caraș-Severin) a fost numită și „America Mică” întrucât multe familii au emigrat în America la începutul secolului XX și cu banii câștigați acolo au construit case deosebit de frumoase. De pe mâna meșterilor din Ilidia au ieșit unele dintre cele mai frumoase porți din lemn existente în zona Oraviței. Tot aici se regăsesc și așa numitele „ferestre-bârfitoare sau spion” la care localnicii stăteau la vorbă sau spionau trecătorii.

 „Am ales Ilidia pentru că are un potențial turistic extraordinar, cu multe frumuseți naturale, mori de apă și o arhitectură deosebită care își păstrează autenticitatea” a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

„Față de edițiile precedente, vom avea de lucru mai mult la detaliile arhitecturale, la porțile și ferestrele bogat ornate, la acele ferestre bârfitoare. Va fi o adevărată provocare să lucrăm la astfel de case-bijuterie, dar suntem convinși că la final, intervenția noastră va face diferența pentru Ilidia.”

Ilidia, alături de Socolari, Ciclova Română și Potoc, face parte din localitățile cele mai frecventate de turiștii care vizitează Cheile Nerei.

Ne bucurăm că Asociația Acasă în Banat a ales ca a treia ediție a acestui festival să se desfășoare la noi, la Ilidia. Consider că este o șansă pentru sat de a-și scoate în evidentă istoria dar și arhitectura frumoasă a caselor. Le vom fi alături organizatorilor și sunt convins că la final, 30 de case din Ilidia își vor recăpăta strălucirea de altădată”, a declarat Cătălin Golu, primarul comunei Ciclova Română.

Înscrierea voluntarilor se va putea face online, pe website-ul proiectului www.colorthevillage.ro, începând cu luna aprilie.

Anul trecut, Color the Village s-a desfășurat la Racovița în județul Timiș. În ciuda pandemiei, evenimentul a reușit să adune 320 de voluntari, care au reușit să renoveze 30 de case în trei zile.

Color the Village este finanțat exclusiv din donații și sponsorizări. Cei care doresc să susțină proiectul pot face donații către Asociația Acasă în Banat, CIF 39329018, Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin, în conturile:

Banca Transilvania:

Cont LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Cont EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

SWIFT/BIC: BTRLRO22

OTP Bank:

Cont LEI: RO80OTPV190001300530RO01

PayPal: acasainbanat@gmail.com

Revolut: 0748918091

****************

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.