Alin Ușeriu: România are un ambasador excelent prin Via Transilvanica

Alin Ușeriu, fondatorul primei organizații de mediu din România, Tășuleasa Social, s-a aflat zilele trecute la Reșița, unde a participat la Gala Sociețății Civile ca și invitat de onoare. Împreună cu fratele său,Tibi Ușeriu, au inițiat proiectul de interes național Via Transilvanica. Via Transilvanica ce străbate și Banatul.

Cei care m-au invitat au ținut neapărat să ajung aici pentru că se pare că aș avea ce povesti. Organizația noastră, prin cărarea care unește, ce trece și pe aici prin Reșița, a învățat multe lucruri, dar mai ales a reușit să unească toate aceste zone ale țării.  Eu când ies din casă tot pe Via Transilvanica ies și la aproape 800 de kilometri distanță de Reșița. Este un moment care mie mi se pare foarte important pentru societatea românească. În general eu cred că cuvântul cel mai important este cooperare, pentru că cooperarea presupune mai mult decât colaborare. Cooperarea presupune și să te pui în situația celuilalt și noi am reușit cu proiectul Via Transilvanica, să facem două lucruri care sunt foarte importante mai ales că vorbim totuși de un ONG care a făcut această poveste. Oricare din aceste ONG- urile de aici presupun că pot să salveze universul, așa cum am făcut-o și noi în universul nostru mic, universul nostru rural și natural. Unul din lucrurile importante pe care le-am învățat în ultimii cinci ani este că nu suntem foarte dispuși să facem ceva monumental pentru că nu știm să lucrăm împreună. Noi am reușit să facem acest lucru și încercăm să le arătăm și celorlalți că se poate și că dacă faci lucruri mari, monumentale atunci bineînțeles că ele au șansa să rămână și eterne. Cred că asta este cumva asigurată pentru că Via Transilvanica este foarte căutată și suntem foarte hotărâți să ducem la capăt această poveste.

Anul 2023 a fost excelent pentru noi. Noi am avut un an interesant, în care nu ne-am dat bătuți. Am avut cel mai interesant an de când am început organizația, de acum 23 de ani, deci a fost un an excelent. Am făcut multe lucrări de mentenanță, lucruri care asigură oarecum siguranța celor care străbat în principal Via Transilvanica. România are un ambasador excelent prin Via Transilvanica.  Via Transilvanica nu este în proprietatea lui Alin Ușeriu sau a Tășuleasa social,  ea este în proprietatea celor care o au până la urmă. Este un dar făcut României care funcționează bine, care poate fi model.  

În 2024 îmi doresc să lucrăm la calitatea proiectului, calitatea înseamnă că eu mi-aș dori ca Via Transilvanica să facă parte din cele 5 drumuri de lungă distanță, care se cunosc în lumea mare și pentru asta este nevoie să mărim capacitatea de cazare, pentru că sunt din ce în ce mai mulți oameni care se aventurează pe această rută. Trebuie să-i învățăm pe oameni, să le arătăm ce înseamnă un turism activ, să le arătăm ce înseamnă hrana pentru acești turiști, ce înseamnă să poți să pui la dispoziție tot felul de servicii care până acuma n-au existat.

Misiunea noastră principală rămâne să-l facem cunoscut, dar să nu vindem gogoși, să spune exact ceea ce Via Transilvanica este,  un univers rural cam unic și special, un univers natural excepțional. Eu sunt tare îndrăgostit de zona Banatului Montan pentru că este natură și natura de aici asta mă bucură foarte tare de câte ori vin aici.

Via Transilvanica este cel mai important și cel mai mare circuit social care funcționează în acest moment în România, un lanț cu 107 verigi, localități prin care trece traseul. Banatul Montan este străbătut, de asemenea, de Via Transilvanica, traseu ce intră pe la Porțile de Fier ale Transilvaniei în județul Caraș-Severin.

sursa foto: Alin Useriu/Facebook

Cele mai citite

Related Articles