Alertă la Armeniş: Zimbrii – mărul discordiei între sătenii din Feneş şi specialiştii WWF România

Odată cu venirea frigului şi instalarea iernii în Banat, zimbrii din rezervaţia de la Armeniş provoacă pagube fermierilor din satul Feneş din Caraş-Severin.

Deşi nu sunt violenţi, oamenilor nu le este totuna să se trezească cu zimbrii pe păşunile lor atunci când merg după furaje pentru animalele din gospodărie. Oana Mondoc – purtătorul de cuvânt al WWF România spune că, perimetrul rezervaţiei este împrejmuit cu garduri, însă păşunile sătenilor, pe care ei susţin că le au în proprietate sunt întinse pe toate dealurile.

Reprezentantul organizaţiei de mediu a mai spus pentru Radio Reşiţa că, mânia oamenilor este nejustificată, în condiţiile în care WWF cumpără hrană pentru zimbrii chiar de la sătenii de la poalele munţilor Ţarcu. În plus, este vorba despre o singură femelă de zimbru care, din cercetările efectuate în teren, s-a pierdut de turmă, fie din cauza transporturilor de material lemnos din zonă, speriată şi gonită fiind de motoarele camioanelor sau de alţi factori precum, lupii sau câinii hoinari. Rangerii din zonă vor analiza integritatea gardurilor şi vor lua măsurile care se impun, au mai precizat reprezentanţii Asociaţiei WWF România.

Amintim că, cei 24 de zimbri din rezervaţia de la Armeniş sunt proprietate a Statului Român, gestionarul lor direct fiind administratorul Fondului de Vânătoare din zonă. (Hardy Cvoica)

Foto: arhiva

Cele mai citite

Related Articles