Acționăm pentru Ape, de Ziua Internațională a Dunării

900 de kg de deşeuri au fost colectate din golful Cernei, De Ziua Internațională a Dunării. Ebisu, prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor, 100% electrică, din Europa fost la Orșova, în yona de vărsare a râului Cerna în fluviu. În total peste 110 de saci, însumând 900 kg de deșeuri, au fost strânși în 5 ore, de pe luciul de apă, în cadrul unui eveniment de ecologizare, desfășurat în cadrul programului “Acționăm pentru Ape!”.

De Ziua Internațională a Dunării, sărbătorită marți, 29 iunie, Ebisu, prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor din Europa, 100% electrică, a ajuns la Orșova, în zona golfului Cernei, la vărsarea râului în Dunăre, o zonă care, din păcate, este extrem de cunoscută pentru acumulările excesive de deșeuri care ajung să acopere apele.

Aproape o tonă de gunoi

În total peste 110 de saci, însumând 900 kg de deșeuri, au fost strânși în 5 ore, de pe luciul de apă, în cadrul unui eveniment de ecologizare, desfășurat în cadrul programului “Acționăm pentru Ape!”, inițiat de Asociația Act for Tomorrow şi Kaufland Romania, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională Apele Române.

Voluntarii, angajați Kaufland România veniți din mai multe locații din țară, angajați ai Administrației Bazinale a Apelor Banat și membri ai comunității locale au intervenit atât cu ambarcațiunea de colectare, cât și cu bărci și mincioguri într-o parte din zonele cele mai afectate de poluarea cu deșeuri de pe râul Cerna, unde covoare de PET-uri și alte deșeuri plutesc pe luciul apei.

Cel mai poluat fluviu din Europa

În apele din zona golfului Cerna au fost identificate și curățate numeroase mormane cu deșeuri, majoritatea aduse de apă.

PET-uri, capace, pungi de chipsuri și de semințe, caserole, tacâmuri de unică folosință, materiale de construcții, spray-uri, haine, încălțăminte, mucuri de țigară, animale moarte, becuri, baterii, medicamente.

Dunărea este cel mai poluat fluviu din Europa, deși reprezintă cel mai important bazin hidrografic al României și al întregului continent.

Prima ambarcațiune 100% electrică

Ambarcațiunea, denumită Ebisu, după zeul japonez considerat protectorul apelor, este compusă dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3.

Noutatea constă în încărcarea directă de la panourile solare, care îi conferă independenţă deplină în procesul de colectare a deşeurilor.

EBISU poate colecta deşeuri de tip plastic, metal, sticlă, textile, cu o lăţime de până la 80 cm, care sunt sortate și ulterior merg spre reciclare. Ambarcaţiunea a fost proiectată de la zero în România, de către o echipă de ingineri ai Asociaţiei Act for Tomorrow.

De același autor

Related Articles