A fost promulgată legea ce reformează întreg sistemul de asistenţă socială

Legea ce reformează întreg sistemul de asistenţă social a fost promulgată și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. A fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor, atât în privinţa standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât şi în privinţa finanţării.

Această lege a fost gândită să îmbunătățească protecția beneficiarilor, atât în privința standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să îndeplinească, cât și în privința finanțării. Principalele modificări vizează faptul că niciun serviciu social nu va mai putea funcționa nici măcar provizoriu fără o verificare în teren efectuată de către inspectorii sociali. Se va înființa Registrul național electronic de evidență a tuturor persoanelor beneficiare de servicii sociale și va fi revizuit Registrul electronic unic al serviciilor sociale astfel încât inspectorii care fac verificările în teren vor avea în timp real toate datele necesare. Se modifică modalitatea de finanțare a serviciilor sociale axate pe principiul finanțarea urmează beneficiarul, iar banul public este cheltuit transparent, cu un traseu mult mai ușor de urmărit. Tot prin această lege se consolidează rolul inspectorului social și capacitatea funcțională a inspecției sociale. Se introduc sancțiuni penale pentru încălcarea noii legislații iar amenzile cresc de 5 ori, respectiv până la 100 de mii de lei. Cele mai mari sancțiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcționează fără licență sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflați în misiune de control. Se dorește și se va consolida parteneriatul cu Avocatul Poporului, cu diferitele culte religioase și biserica, cu ONG-urile și în general cu toată societatea civilă, manifestându-se o deschidere către partenerii civili. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții agențiilor județene pentru plăți și inspecție social, astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au. Potrivit legislației noua lege a propus modificarea 6 acte normative toate cu impact major în domeniul asistenței sociale. Urmează ca prevederile legislative să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial pe care o așteptăm astfel încât să ne desfășurăm activitatea conform noilor prevederi legale”, a spus spune Elena Solomonesc, directorul Agenţiei Județene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraș-Severin.

În Caraș-Severin există la ora actuală 93 de instituții care oferă servicii sociale,dintre care 65 publice și 28 private.

Cele mai citite

Related Articles