[AUDIO] A cincea ediție Color the Village va avea loc în satul Valeapai, județul Caraș Severin

Sute de oameni din toate colțurile țării sunt așteptați în luna iunie în satul Valeapai, din județul Caraș Severin, unde va avea loc a V-a ediție a evenimentului „Color the Village.” Proiectul Asociației Acasă în Banat este un adevărat festival al faptelor bune deoarece, timp de 3 zile consecutiv, voluntarii zugrăvesc fațadele a 30 de case dintr-un sat bănățean.

Evenimentul va avea loc în satul Valeapai, județul Caraș Severin, în perioada 8-10 iunie 2023. Voluntarii se vor putea înscrie începând cu luna aprilie.

Asociația Acasă în Banat a ales pentru ediția a V-a satul Valeapai (comuna Ramna, județul Caraș Severin), un sat aflat la 60 km distanță de Timișoara, într-o zonă colinară și are câteva sute de locuitori. Satul este unul tradițional, care mai păstrează unele elemente ale arhitecturii sătești specifice zonei de tranziție dintre Banatul de Munte și cel de Câmpie.

”Este a cincea ediție pe care Asociația Acasă în Banat o desfășoară. Este în Caraș-Severin, de această dată în perioada 8-10 iunie și se va desfășura în localitatea Valea Pai, comuna Ramna. Suntem în Caraș, în Banatul de munte, în apropiere de Bocșa, nu foarte departe de de Reșița și aproximativ 60 de kilometri de de Timișoara. Noi am făcut în acest moment anunțul locului unde va avea loc, am anunțat care vor fi partenerii noștri principali. În primul rând Primăria comunei Ramna, care ne-a pus la dispoziție tot ajutorul lor ca să putem derula proiectul în localitatea Valea Pai. În acest moment nu am deschis încă înscrierile. Înscrierile le vom deschide în luna aprilie. Și până atunci, noi nu putem decât să îi îndemnăm pe toți cei care vor să vină ca voluntari să participe să-și programeze pentru perioada lunii iunie să-și programeze data de 8 9 și 10 iunie să vină la Valea Pai și să participe la Color de Village. Am ales satul Valea Pai pentru că în primul rând asociația noastră are sediul în Valea Pai. Avem o poveste foarte frumoasă cu acest sat care ne este la suflet, ne-am fi dorit chiar din prima ediție să să ajungem la Valea Pai, dar din păcate acces a fost foarte dificil.

Abia anul trecut a fost asfaltat drumul în sat și acum e mult mai ușor să ajungi la Valea Pai, chiar foarte plăcut să poți circula până acolo și de aceea ne-am hotărât să dăm o șansă să venim acasă la Valea Pai. Pentru noi foarte importantă această cale de acces, pentru că sunt sute de voluntari care vin din toate părțile.

De aceea și Color The Village 2023 a fost pentru noi o alegere destul de ușoară. Avem toate condițiile acum să-i primim pe toți voluntarii să vină la Valea Pai să descopere tot ceea ce avem aici. Nu vor fi deloc dezamăgiți pentru că este o un sat puțin cunoscut, mai izolat dar foarte, foarte frumos. Este amplasat într-o zonă frumoasă la poalele munților Areniș. Este traversat de râul Pogăniș, absolut încântător. Sunt oameni blânzi, foarte deschiși. Vor și ei să să fie în rând cu lumea, să vină oamenii să vadă ceea ce au în sat. În primul rând sunt câteva obiective cunoscute de toată lumea, cum este Conacul Atanasievici, din păcate într-o stare foarte proastă de degradare și sperăm ca în perioada următoare să se întâmple ceva și cu el. Este moara Riesz, pe care Asociația noastră vrea să se implice ca să o renoveze. Avem biserica ortodoxă foarte veche de la 1830, este satul Bărbosu, în apropiere, se pot face multe drumeții, multe călătorii. Noi așteptăm pe toți să  vină să descopere satul Valea Pai. În această perioadă facem demersurile pentru a stabili și a selecta cele 30 de case care vor fi incluse în program.

E un proces destul de dificil, trebuie să îi convingem pe localnici de bunele noastre intenții, de faptul că nu se va întâmpla nimic rău pentru ei, că tot ce facem noi este gratuit pentru ei și apoi, bineînțeles, din punct de vedere tehnic trebuie să analizăm casă cu casă, ce este necesar, ce reparații e nevoie de făcut, ce îmbunătățiri să facem, un necesar de materiale. Deci toată această muncă trebuie să înceapă acum, după care, bineînțeles, ne ocupăm de partea organizatorică, atât cu sponsorii, cât și cu ce va însemna cazarea, masa, transportul pentru cele câteva sute de voluntari. Anul trecut și la edițiile din anii trecuți am avut peste 400 de voluntari la fiecare ediție, deci a fost foarte, foarte multă lume și bineînțeles, pentru asociația noastră este un efort uriaș, nu am putea să facem față singuri, avem de partea noastră sponsori, avem companii care ne ajută fie cu materiale și fie cu sponsorizări în bani. Primăria, toată lumea pune umărul ca să aibă succes acest eveniment”, a spus președintele Asociației, Radu Trifan.

Color the Village/Colorează Satul se află la a cincea ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Edițiile precedente au avut loc la Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.

Evenimentul este organizat de Asociația Acasă în Banat și se bucură de sprijinul Azur România și Primăriei Comunei Ramna.

Despre Asociația Acasă în Banat

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

Asociația Acasă în Banat poate fi contactată pe pagina de Facebook sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.

De același autor

Related Articles