57% dintre cadrele didactice din Caraş-Severin participă la grevă

Cadrele didactice vor organiza astăzi, între orele 11.00 -13.00 o grevă de avertisment, pentru a trage un semnal de alarmă faţă de salariile mici şi investiţiile reduse din învăţământ.

Practic, profesorii vor intra la ore, doar pentru a supraveghea elevii, însă nu vor desfăşura niciun fel de activităţi instructiv-educative. Dacă nu vor primi un răspuns la solicitările lor, începând de luni, 22 mai, angajaţii din educaţie ar putea declanşa greva generală, pe termen nelimitat.

În Caraş-Severin, puţin peste jumătate dintre cadrele didactice au votat pentru declanşarea acestei forme de protest, după cum spune Maria Zvarici, preşedintele sindicatului din învăţământul preuniversitar.

Se declanșează greva de avertisment de două ore, între ora 11:00 și ora 13:00, și în funcție de ce se va întâmpla după această grevă, suntem pregătiți.

Avem referendum făcut la nivel de țară ca de luni să înceapă greva generală. Greva generală înseamnă că elevii nu vor veni la școală, dascălii vor fi la școală. Nu toţi dascălii intră în grevă și ca urmare unii vor face ore.

În Caraș-Severin procentul pentru intrarea în grevă este de 57%. Nemulțumitor pentru mine, pentru că vreau să vă spun că dintre cei care n-au semnat, sunt cei care se plâng și care au solicitat să facem ceva. Din păcate, unii dintre ei au zis: A, păi acuma să mai mă duc în grevă că mie îmi taie salariu? Păi normal că nu se plătește dacă nu sunt la școală.

La nivel de federație procentul este mai mare, este de 78%. Sunt câteva județe cu procente mari. Este vorba de Galați, Sibiu,” ne-a declarat preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din Caraş-Severin, Maria Zvarici.

Consiliul Naţional al Elevilor arată, într-un comunicat de presă, că susţine protestele profesorilor, dar nu este de acord ca elevii să fie utilizaţi drept armă emoţională pentru a atrage atenţia asupra subfinanţării din sistemul de învăţământ. Consiliul avertizează că elevii din ani terminali vor simţi o presiune în plus, dacă grevele se vor prelungi şi vor determina amânarea examenelor naţionale.

Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că va începe negocierile cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ în privinţa contractului colectiv de muncă.

De același autor

Related Articles