500 de ani de omenie și de luptă cu viața și natura pentru comunitatea locală din Cornereva

Atmosfera de sărbătoare a cuprins astăzi comuna Cornereva la aniversarea celor 500 de ani de atestare documentară a comunei din Munții Cernei, un eveniment istoric la care au dorit să fie prezenți și să participe un foarte mare număr al localnicilor, dar și invitați de onoare din județul Caraș-Severin și din țară, parlamentari din partea județului, conducerile Consiliului Județean și Prefecturii, reprezentanți ai instituțiilor descentralizate, dar și un număr mare de primari din județul Caraș-Severin!

Manifestările au început cu prezentarea onorului de către Fanfara LIRA din Caransebeș – dirijată de Marius Frățilă, mulți localnici spunând că este pentru prima dată când muzica de fanfară răsună în Cornereva! A urmat momentul dezvelirii monumentului ridicat în fața sediului administrativ al comunei, dezvelirea fiind realizată de Silviu Hurduzeu – președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Matei Lupu – prefectul județului Caraș-Severin și Nicolae Novăcescu – primarul comunei Cornereva, urmată de slujba de pomenire săvârșită de Prea Onoratul părinte Iosif Frenț – protopopul Băilor Herculane, încomjurat de un sobor de preoți din Protopopiat. Monumentul dezvelit astăzi este ridicat pentru cinstirea eroilor comunei Cornereva căzuți pe câmpurile de luptă din Marele Război și Cel de-al II-șea Război Mondial, Prea Onoratul Iosif Frenț dând citire numelor celor aproape 170 de eroi inscripționate pe monument!

Despre semnificația evenimentului istoric marcat astăzi la Cornereva au fost rostite alocuțiuni din partea gazdelor și invitaților, după care s-a pornit într-o paradă a portului popular și a muzicii de fanfară până la Căminul Cultural, unde s-a desfășurat cea de-a doua parte a manifestărilor. Cu acest prilej, în piața acoperită amenajată în fața Căminului Cultural a fost inaugurată prima ediție a Târgului de produse tradiționale, la care numeroși gospodari și-au etalat produsele realizate în gospodăriile proprii, de la produse specifice din carne și dulciuri, până la sucuri naturale și nelipsita răchie, făcută din diverse fructe! Vizitarea târgului s-a făcut în acordurile muzicii populare, pe scena urcând nume cunoscute ale folclorului românesc originare din Comună și din zonă, dar și un program de dansuri populare susținut de elevii de la Școala Profesională din comună, pregătiți de prof. Magdalena Duicu. manifestările s-au încheiat cu un dineu în onoarea oaspeților comunei, din care nu au lipsit, evident, produsele culinare specifice Cornerevei și cornerevinților, care și de această dată s-au arătat a fi gazde foarte primitoare!

Este o inițiativă lăudabilă a primarului comunei Cornereva și a Consiliului Local la 500 de ani de atestare documentară a comunei Cornereva, care este în an Centenar! A Avut loc și dezvelirea unui monument închinat eroilor din comuna Cornereva! Nimic nu poate fi mai frumos decât astfel de momente în care ne cinstim eroii și să continuăm apoi cu obiceiurile și tradițiile noastre din Banatul Montan, pentru că această comună este una dintre comunele noastre în care tradițiile s-au păstrat!, ne mărturisește Silviu Hurduzeu – președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Sunt două momente deosebite la Cornereva, atestarea documentară de 500 de ani, dar sunt convins că în aceste zone cornerevinții sunt de mii de ani, pentru că a trecut ruta romană pe aici… nu cred că veneau romanii, dacă nu erau așezări și această dezvelire de monument, care semnifică respectul locuitorilor pentru eroii noștri care s-au jertfit pentru România, mai ales acum în an Centenar, în anul în care sărbătorim 100 de ani de la formarea statului român, așa cum îl știm noi!, ne-a declarat Matei Lupu – prefectul județului Caraș-Severin.

Pentru loclanici, dar și pentru fii satului, evenimentul de astăzi a fost unul emoționant, dar și un prilej de reunire acasă într-un moment istoric pentru Cornereva!

Maria Popa – decanul Facultății de Științe Economice de la Universitatea din Alba Iulia : Vin cu mare emoție, fiindcă locul natal de atrage, iar pe de altă parte acest moment înălțător prin care ne comemorăm strămoșii noștri care s-au jertfit ne-au adus cu toții aici, acasă! Ne bucurăm pentru acest moment și ne dorim să se repete!

Este un monument pe care sunt trecute toate numele celor care au dispărut în cele două războaie mondiale și este o mândrie pentru comuna noastră!

O mare mândrie este pentru noi ceea ce ne-a putut face primarul nostru pentru toată comuna! Totul este o mare frumusețe și nu se putea mai bine ca așa!

Este un eveniment extraordinar, noi avem foarte mari emoții! Cei 500 de ani înseamnă foarte mult și se amintește de bunici, de străbunici, unii au multe rude… și mai ales că este un adevărat eveniment la noi și vedeți că este foarte multă lume!

Evenimentul de astăzi înseamnă pentru noi 500 de ani de luptă cu viața, de luptă cu natura, 500 de ani de omenie și de tradiție… și 500 de ani de răchie!

La târg a fost expusă o gamă variată de produse, pe care cornerevinții le-au prezentat la alte manifestări la care au participat, dar astăzi au avut prilejul să le expună chiar acasă!

Am adus produse tradiționale zonei, cum ar fi pâine cu cartofi, mălai, plăcintă cu brânză, cozonac cu nucă și cu mac… smântână, sâmburi de nucă, de toate ce avem noi în zonă, dar răchia e principală!

Am venit cu sirop de zmeură, sirop de soc, sirop de vișine, răchie de prună de vară, de cireașă amară, pălincă de măr, pălincă de pară!

Am venit cu tot ce avem în gospodărie și cu tot ce participăm la târgurile de peste an, siropuri, avem dulcețuri, miere de albine, bureți de fag, răchie și pălincă… răchia cred că are mai bine de 500 de ani!

Paul-Sever SMADU