[AUDIO] Primăria Reșița scoate apă termală din piatră seacă

Proiect inedit la Primăria municipiului Reşiţa pentru împrejurimile oraşului, în încercarea de a descoperi apă termală în zona carstică, prin producerea controlată de micro cutremure.

Primăria municipiului Reșița intenționează să semneze un contract cu o firmă poloneză care să identifice eventualele ”pungi” de apă termală în zona carstică din împrejurimile Reșiței.

Suntem pe cale să semnăm un contract cu o firmă din Polonia, să facem niște micro cutremure în Dealul Golului, Dealul Crucii și zona Cuptoare, să încercăm să identificăm ”pungi” de apă termală în zona carstică a Reșiței și a Domanului. Și dacă identificăm apă termală în zonă s-ar putea ca faza de galerii comerciale, de mall să meargă concomitent cu realizarea Aqualandului-ului în oraș în concomitent cu ea sau dacă vreți, în aceeași perioadă.

În zonă avem apă termală, avem deja studii făcute de Institutul Geologic Român. În toamna trecută am avut aici vizita directorul general al Institutului Geologic Român, împreună cu directoarea adjunctă. Noi am comandat ca primărie un studiu, l-am plătit și am primit documentația de la dânșii. Studii făcute în urmă cu 30,40 și chiar 50 de ani relevă că în zona Carașova-Doman există premisele de a avea apă termală. E o zonă carstică unde apa se duce în straturi foarte profunde, foarte adânci și s-ar putea ca undeva în zona 1000-1500 de metri adâncime să găsim apă termală.

Următorul pas după studiul realizat a fost să angajăm această firmă de prospecțiuni din Polonia, cu care urmează să încheiem un contract în luna februarie și prin niște metode, cum am spus, sunt niște metode de micro cutremure care identific exact unde pânza freatică, vom identifica în intervalul eu știu aprilie-iulie dacă avem apă termală și în ce locuri ca să putem să mergem mai departe și să explorăm apă termală”, a afirmat primarul Reșiței Ioan Popa.

sursa foto:Adrian Mateșoane

De același autor

Related Articles