[AUDIO] Judeţul Caraş-Severin riscă să rămână fără medici de familie? 

Județul Caraş-Severin riscă să rămână fără medici de familie? Atât în mediul urban, cât şi în mediul rural se înregistrează un deficit de medici, potrivit datelor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin prezentate astăzi, în cadrul Comisiei de Dialog Social.

În 2021 doar 2 medici de familie noi au solicitat intrarea în relație contractuală cu Casa de Asigurari de Sănătate Caraș-Severin, un medic în localitatea Anina și un medic în Oravița. Din cei 134 de medici de familie 85 sunt medici primari medicină de familie, 39 au gradul profesional de medici specialiști medicină de familie, iar 10 sunt medici de familie fără grad profesional.

Necesarul de medici de familie, stabilit în conformitate cu legislatia în vigoare (HG 696/2021 – se are în vedere un medic de familie la 1.800 de persoane) pentru județul nostru este de: 189 de medici,  iar numărul total al  medicilor existenți este de: 134, de unde rezultă  un grad de acoperire cu medici de 70,90%, gradul de acoperire fiind, evident, mai mic decat în anul precedent.

Situația pe urban – rural, se prezintă în felul următor:

Mediul urban:

necesar de medici : 103;

medici existenți: 84;

grad de acoperire : 81,50%.

Mediul rural:

necesar de medici : 88;

medici existenți: 50;

grad de acoperire cu medici : 56,80%

Distribuția pe grupe de vârstă:

  • 30-40 ani: 4 medici;
  • 41-50 ani: 20 medici;
  • 51-59 ani: 18 medici;
  • 60-65 ani: 66 medici;
  • Peste 65 ani: 26 medici
  • 17 medici în urban
  • 9 medici în rural

Din datele prezentate mai sus rezultă un procent de 19,40% medici care deja îndeplinesc condițiile de pensionare la care se adaugă un procent de 49,25% care vor îndeplinii condițiile în următorii 5 ani. În județul Caraș–Severin există localități în care nu există medic de familie, iar persoanele beneficiare ale pachetelor de servicii medicale se adresează (prin  înscrierea pe listă)  medicilor de familie din localitățile apropiate sau există doar puncte de lucru.

Localitățile fără medic de familie sunt: Armeniș, Brebu Nou, Biniș – există doar un punct de lucru, Berliște, Cărbunari, Cornereva – există doar un punct de lucru, Ciudanovița, Copăcele, Ciuchici, Constantin Daicoviciu – există doar un punct de lucru, Doclin, Domașnea, Dognecea – există doar un punct de lucru, înființat în anul 2021, Ezeriș, Gârnic, Goruia, Marga, Mehadica, Naidăș, Ocna de Fier (723) – există doar un punct de lucru, înființat în anul 2021, Șopotu Nou, Vrani şi Vărădia.

Și în mediul urban sunt localități în care numărul optim de medici de familie nu este atins și exemplificăm orașele : Reșița, Anina, Bocșa, arată raportul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin.

Sursa foto: arhiva RRR

Cele mai citite

Related Articles