Tuberculoza rămâne, în continuare, o adevărată problemă de sănătate publică în Banat

Din cauza pandemiei unii oameni fie au renunţat la tratamentul pentru TBC, fie au ajuns prea târziu la medic, iar boala, în aceste cazuri, a dus la deces sau la complicaţii grave”, ne-a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţiose din Timişoara, Cristian Oancea.

În judeţul Caraş-Severin funcţionează, la această oră, 5 dispensare pentru depistarea şi tratarea tuberculozei. Pacienţii cu simptome de TBC se pot adresa acestor unităţi şi vor fi investigaţi, în mod gratuit şi fără trimitere, de la medicul de familie, explica şeful sectiei de Pneumologie din cadrul Spitalului Judeţean Reşita, Dumitru Secăşan.

Cea mai mare îngrijorare, nu doar la nivel local ci şi mondial, este apariţia cazurilor de TBC chimio-rezistent. Oamenii care vin târziu la control sau întrerup, deseori, tratamentul se expun la aceasta rezistenţă a bolii la medicamente.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei este marcată astăzi, 24 Martie. Aceasta este ziua în care doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza. Rezultatul obținut în acea zi a deschis calea cercetărilor pentru diagnosticarea și tratarea bolii considerată, până la acel moment, ca fiind una incurabilă. 24 martie ar trebui să fie nu doar momentul care a însemnat o cotitură importantă în medicină, ci și un semnal de alarmă cu privire la consecințele produse de această boală în domeniul sănătății publice, a impactului acesteia în plan social și economic, dar în același timp și un imbold pentru încurajarea eforturilor în vederea eliminării epidemiei de tuberculoză.

Tema Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei în acest an este: „Investiți pentru a pune capăt TB. Salvați vieți” (Invest to End TB. Save Lives). Mesajul are ca scop conștientizarea necesității de a investi mai multe resurse financiare pentru a intensifica lupta împotriva tuberculozei, și asta în condițiile în care pandemia de COVID-19 a pus în pericol progresul Strategiei „End TB” și asigurarea accesului echitabil la prevenire și îngrijire. Deși eforturile conjugate la nivel mondial pentru combaterea tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieți din anul 2000 până în prezent, aceasta rămâne una dintre mai răspândite boli letale.

În fiecare zi peste 4.100 de persoane mor din cauza acestei maladii.

Sursa foto: Argesul.ro

De același autor

Related Articles