31 MAI – Ziua Mondială fără Tutun

La data de 31 mai, în întreaga lume, este marcată ziua fără tutun. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an, ţigările ucid aproape 6 milioane de oameni.

Consumul de tutun este cauză pentru boli cardiovasculare, cancer – în special cel pulmonar – şi boli respiratorii obstructive cronice. Datele statistice arată că românii sunt campioni europeni la fumatul pasiv. În anul 2016, România s-a alăturat statelor din Uniunea Europeană care interzic prin lege fumatul în spaţii publice închise.


Având ca temă „Tutunul şi bolile pulmonare – Nu lăsa tutunul să-ti taie respiraţia! Alege sănătatea!”, campania din acest an este centrată pe legătura între fumat şi sănătatea plămânilor şi îşi propune creşterea conştientizării cu privire la:
impactul negativ pe care fumatul îl are asupra plămânilor, de la boli respiratorii cronice la cancer;
rolul fundamental pe care îl au plămânii în sănătatea şi buna funcţionare a întregului organism;
amploarea mortalităţii şi îmbolnăvirilor cauzate de fumaţ la nivel global;
sublinierea legăturii dintre fumat şi mortalitatea cauzată de tuberculoză;
efectele expunerii la fumul de ţigară asupra sănătăţii plămânilor pentru oamenii de toate vârstele.

Pentru a proteja generaţiile prezente şi viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice, cauzate de consumul de tutun (inclusiv al fumatului pasiv), Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Caraş-Severin, organizează o serie de activităţi de informare-educare-sensibilizare a populaţiei, privind beneficiile unui stil de viaţă sănătoş având ca temă: „Tutunul şi bolile pulmonare – Nu lăsa tutunul să-ţi taie respiraţia! Alege sănătatea!”