3 medici de familie din Reşiţa schimbă “faţa” cabinetelor medicale cu fonduri prin PNRR

Ministerul Sănătății a publicat în luna martie listele cu dosarele aprobate spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea cabinetelor medicilor de familie.

În Caraș Severin, din cele peste 40 de dosare depuse au fost aprobate 27. Cabinetele care vor primi finanțare pentru renovare și achiziționare de echipamente sunt situate în Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Băile Herculane şi Bocşa, dar şi în localităţile rurale Luncaviţa, Eftimie Murgu, Coronini, Sicheviţa, Iablaniţa, Caraşova, Păltiniş, Văliug, Zăgujeni şi Berzasca.

Pe lista proiectelor aprobate se regăsesc şi cabinetele a 3 medici de familie din Reşiţa. Daniel Popovici, Maria Covianici şi Marinela Călin Soran au aplicat pentru renovarea cabinetelor proprii cu fonduri europene nerambursabile. Dotarea cu aparatură a cabinetelor se va face prin achiziţie centralizată, de către Ministerul Sănătăţii, în baza unei liste transmise de către medic, la depunerea proiectului.

Prin PNRR, cei 3 medici de familie din Reşiţa vor primi 15.000 euro, pentru lucrările de renovare, pana la 1.000 de euro pentru mobilier şi pâna la 44.000 de euro pentru aparatură medicală.

Clădirea în care îşi desfăşoară cei 3 medici activitatea este una veche iar investiţia era mai mult decât necesară o recunoaşte medicul de familie Daniel Popovici:

Mă bucur că am fost acceptați în acest program de renovare și dotare a cabinetelor medicale pentru că funcționăm într-o clădire veche din 1964 pe care cu fonduri proprii am renovat-o exterior și interior atât cât am putut. Așteptăm să finalizăm acest proiect, chiar dacă unii dintre noi adică eu și soția suntem în pragul pensionării, ceea ce vom lăsa în urmă să fie o locaţie decentă.

Prin aceste investiţii se doreşte creşterea calităţii serviciilor medicale. S-a făcut un pas important în această direcţie, sustine medicul de familie Maria Covianici:

“Ne bucurăm pentru că am putut accesa acest proiect. Chiar este necesar pentru reabilitarea cabinetului și este un sprijin real ca să putem moderniza spațiu și să-l dotăm începând cu EKG, Spirometru, Pulsoximetru, Glucometru și este și un Ecograf portabil pentru care nu era necesară competența de ecografie.”

Si medicul de familie Marinela Călin Soran a aplicat atât pentru dotarea cabinetului cu echipamente medicale, cât si pentru lucrări de renovare.

Eu am ales EKG, Ecograf portabil, Spirometru, Monitor Holter pentru presiune arterială, frigider, foarte utile.”

Data de finalizare a lucrărilor este 1 martie 2024.

Cele mai citite

Related Articles