Va cânta sau nu fântâna la Reşiţa?

O conferinţă “la faţa locului”, adică la fântâna cinetică din Centrul Civic al Reşiţei, a organizat astăzi primarul Ioan Popa, în urma scrisorii deschise trimisă de mai mulţi oameni de cultură din Reşiţa. În epistolă se făcea referire la ideea primarului de a o repara şi transforma într-un punct de atracţie cu ajutorul jocurilor de lumini pe un fond muzical.

Contestatarii, reprezentaţi de fosta jurnalistă Dorina Sgaverdea şi scriitorul Nicolae Sârbu, au afirmat că lucrarea maestrului Constantin Lucaci s-ar transforma într-un kitch.

Aceştia au mai spus că într-adevăr artistul asculta muzică simfonică atunci când îşi concepea lucrările, dar că nu ar fi menţionat niciodată că ar vrea ca fântânile sale „să cânte”.

Primarul Ioan Popa, după ce le-a arătat în ce stare deplorabilă a ajuns lucrarea cu braţe nefuncţionale şi mecanisme blocate, le-a expus încă o dată ideea sa cu lumini şi muzică la fântână. „Facem doar un program scurt, de 20-30 de minute de muzică, seara, ca să atragem lumea în centru. Ştiţi cum arată acesta după-amiaza şi seara? Este mort, mort. Şi nu este adevărat că oraşul este depopulat. Mergeţi în Govândari să vedeţi câtă lume este pe străzi seara. Vreau să-i atrag aici, în centru, cu o fântână ca cea de la Barcelona, care este un punct turistic de atracţie” – a mai argumentat primarul Reşiţei.

Deşi la început, cei doi oameni de cultură au refuzat să ia în considerare această idee, varianta de a ilumina fântâna într-un alb cald şi a monta nişte difuzoare pe stâlpi amplasaţi la câţiva metri depărtare de fântână, aceştia s-au înduplecat, şi, în urma discuţiilor, aceştia au căzut de acord că totuşi ideea nu este aşa de rea, atâta timp cât nu se intervine în structura fântânii. (Daniela Tudor)

De același autor

Related Articles