Federaţia Sanitas face un nou pas spre revenirea la normalitate!

În şedinţa de Guvern de săptămâna trecută a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Legii 153/2017, prin care o parte din angajamentele guvernanţilor faţă de Federaţia SANITAS au fost transpuse în actul normativ.

Acordarea de sume compensatorii, în vederea acoperirii diferenţelor pentru salariaţii care după adoptarea noului Regulament de sporuri au suferit scăderi de venituri, scoaterea spitalelor de monospecialitate de sub incidenţa plafonului prin Hotărâre de Guvern, precum şi exceptarea plăţii gărzilor din plafonul de 30% prevăzut de art. 25, sunt câteva din problemele ce îşi găsesc astăzi rezolvarea prin acest act normativ. Aşteptăm convocarea la consultări în privinţa elaborării H.G., prin care se va stabili lista unităţilor monoprofil exceptate de la plafonul de 30 %.

Conform celor convenite în şedinţa de negocieri din data de 8 mai 2018, acestui demers trebuie să îi urmeze modificarea anexelor nr. 8 şi 9 din noul Regulament de sporuri, pentru corectarea problematicii din asistenţa socială şi creşe.

Se impune, totodată, intensificarea ritmului la negocierea CCM la nivel de sector Sănătate, astfel încât cele convenite pentru securizarea sporului de 100% pentru plata orelor lucrate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale să nu mai permită colegilor noştri pierderi de venit. Sunt la fel de intens aşteptate şi celelalte prevederi ale CCM, dată fiind lipsa unui contract colectiv de muncă acoperitor, de mai bine de 1 an şi jumătate.

Apariţia unei noi legi a Sănătăţii preconizată în cea de-a doua jumătate a acestui an, va oferi posibilitatea transpunerii Anexei 2 din Legea nr. 153/2017 în noua lege, astfel încât Sănătatea să beneficieze de o lege specifică a salarizării. În acest context, mizăm pe reaşezarea unor categorii profesionale, precum cea de biolog, biochimist, chimist, farmacist, psiholog, kinetoterapeut, etc. pe coeficienţi de ierarhizare care să repoziţioneze corect nivelul de salarizare în concordanţă cu pregătirea, complexitatea muncii şi gradul de răspundere profesională a fiecăruia.

Singura modalitate de a readuce şi personalul TESA alături de personalul de specialitate medico-sanitar în privinţa salarizării, este exceptarea sănătăţii din legea unică a salarizării, aşa cum am convenit şi cum am mai făcut-o şi în trecut.

Fiţi alături de Federaţia SANITAS, singura care reprezintă cu adevărat toate categoriile profesionale din sistemul de Sănătate şi Asistenţă Socială !
Nu uitaţi: ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI ! Este mesajul transmis de Sanitas.

De același autor

Related Articles