Ascultă Radio România Reșița Live

29 septembrie, Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare. Un miliard de tone de alimente ajung anual la coșul de gunoi

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

29 septembrie, Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare. Un miliard de tone de alimente ajung anual la coșul de gunoi

Articol editat de Valentina Adam, 28 septembrie 2023, 21:00 / actualizat: 28 septembrie 2023, 22:34

O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor în 2019 a ajuns la coşurile de gunoi ale gospodăriilor, retailerilor şi restaurantelor, arată un studiu publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite.

La nivel global, aproximativ 14 la sută din alimente se pierd între recoltare și vânzarea cu amănuntul, în timp ce se estimează că 17 la sută din producția totală de alimente la nivel mondial este irosită (11 la sută în gospodării, 5 la sută în serviciul alimentar și 2 la sută în comerțul cu amănuntul).

Pentru mulți oameni, risipa de alimente a devenit un obicei: cumpărăm mai multe alimente decât avem nevoie, lăsăm fructele și legumele să se strice sau luăm porții mai mari decât putem mânca.

În întreaga lume, în fiecare zi, se pierd sau se risipesc tone de alimente comestibile. Doar între recoltare și vânzare cu amănuntul, aproximativ 14% din totalul alimentelor produse la nivel global se pierd. Cantități uriașe de alimente sunt irosite și în comerțul cu amănuntul sau la nivel de consumator.

Reducerea pierderilor și a deșeurilor alimentare este esențială într-o lume în care milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi.

În România, în condițiile în care peste 4,5 milioane de români au dificultăți în procurarea hranei zilnice, se aruncă în fiecare an 2,55 milioane tone de mâncare.

În România se aruncă 6.000 tone/zi (10% din mâncarea cumpărată). „Portretul robot al risipitorului român” – are sub 35 de ani, locuiește în mediul urban, are studii superioare și venituri peste medie și face cumpărături în special din supermarket (conform unei Analize de situație din 2019, elaborată de Centrul Național de Evaluare și Protejare a Stării de Sănătate).

Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban: dacă în rural se folosesc metode tradiționale de valorificare a resturilor de alimente în gospodărie, în mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi, făcând astfel imposibilă valorificarea deșeurilor, atât alimentare, cât şi nealimentare.

Donează alimentele care altfel ar fi risipite!

Grup de turiști din toată țara, în vizită la comunitățile etnice din Banatul de Munte în minivacanţa de 1 Mai
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 16:01

Grup de turiști din toată țara, în vizită la comunitățile etnice din Banatul de Munte în minivacanţa de 1 Mai

Banatul de Munte a devenit, în această primăvară, destinația preferată pentru un grup de turiști veniți din toate colțurile României,...

Grup de turiști din toată țara, în vizită la comunitățile etnice din Banatul de Munte în minivacanţa de 1 Mai
Spitalul Judeţean din Reşiţa va primi echipamente medicale de la Ministerul Sănătăţii pentru modernizarea blocului operator
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 15:55

Spitalul Judeţean din Reşiţa va primi echipamente medicale de la Ministerul Sănătăţii pentru modernizarea blocului operator

Spitalul Județean de Urgență din Reșița face pași importanți spre modernizare, prin dotarea blocului operator cu echipamente medicale noi,...

Spitalul Judeţean din Reşiţa va primi echipamente medicale de la Ministerul Sănătăţii pentru modernizarea blocului operator
Noi măsuri de siguranță în școlile din România: camere de supraveghere audio-video pentru prevenirea violenţei
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 12:50

Noi măsuri de siguranță în școlile din România: camere de supraveghere audio-video pentru prevenirea violenţei

Într-o măsură destinată să crească siguranța în școlile din România, Ministerul Educației a anunțat recent că toate unitățile de...

Noi măsuri de siguranță în școlile din România: camere de supraveghere audio-video pentru prevenirea violenţei
Vizitează Satul Regal de la Săvârșin în weekendul 2–4 mai 2025: program special cu ghid
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 12:34

Vizitează Satul Regal de la Săvârșin în weekendul 2–4 mai 2025: program special cu ghid

Casa Regală a României invită publicul să viziteze Satul Regal de la Săvârșin în perioada vineri 2 mai – duminică 4 mai 2025, între orele...

Vizitează Satul Regal de la Săvârșin în weekendul 2–4 mai 2025: program special cu ghid
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 11:40

Au fost controale pe A1. Trei români sunt cercetați pentru trafic de migranți

La granița cu Ungaria, continuă să se facă trafic de migranți! În ultimele 24 de ore,  polițiștii de frontieră din sectorul Nădlac au...

Au fost controale pe A1. Trei români sunt cercetați pentru trafic de migranți
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 07:22

Eveniment umanitar: „Comunitate în Mișcare” 2025

Reșița se pregătește pentru o explozie de energie, solidaritate și speranță! Pe 31 mai 2025, în zona Kaufland Govândari – Intim și Parcul...

Eveniment umanitar: „Comunitate în Mișcare” 2025
Actualitate joi, 1 mai 2025, 19:47

„Ciudanovița în Mișcare” – un eveniment pentru toate vârstele

Localitatea cu peisaje spectaculoase din județul Caraș-Severin se transformă, pentru o zi, într-un epicentru al mișcării, stilului și...

„Ciudanovița în Mișcare” – un eveniment pentru toate vârstele
Actualitate joi, 1 mai 2025, 16:05

Brunch tradițional în satul morilor de apă: o experiență gastronomică la Rudăria

Turiștii și iubitorii bucătăriei tradiționale sunt invitați, pe 2 mai 2025, să descopere savoarea autentică a bucătăriei bănățene la...

Brunch tradițional în satul morilor de apă: o experiență gastronomică la Rudăria