[VIDEO] Ziua Internaţională a Dansului, marcată online la Reşiţa

La data de 29 aprilie este aniversată, anual, Ziua internaţională a dansului. A fost instituită în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. În acest fel este celebrat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

Evenimentul internaţional a fost marcat online la Reşiţa de formaţia de dansuri germane „Enzian” a Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin:

https://www.facebook.com/Demokratisches.Forum.der.Banater.Berglanddeutschen/videos/492512908767521

Dansul este o formă universală de expresie artistică, ce depăşeşte frontierele politice, culturale şi etnice. Manifestările de Ziua dansului includ spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetiţii publice, expoziţii, seri dansante, programe radio şi TV, vizite, spectacole de stradă etc., conform www.international-dance-day.org.

Potrivit tradiţiei, în fiecare an, o personalitate a lumii dansului transmite un mesaj, prin intermediul tuturor instituţiilor din lume dedicate acestei artei. În 2021, acest rol îi aparţine lui Friedmann Vogel, prim solist al Teatrului de Balet din Stuttgart, unul dintre cei mai valoroşi balerini ai momentului. „Totul începe cu mişcarea – un instinct pe care îl avem cu toţii – iar dansul este o mişcare ce se transformă într-un mijloc de comunicare. (…) Ca dansatori, suntem într-o mişcare continuă, aspirând să creăm momente memorabile. Acesta este scopul ultim al fiecărui dansator, indiferent de genul dansului pe care îl practică’, potrivit stuttgart-ballet.de.

De aceea, susţine Friedmann Vogel, atunci când teatrele sunt închise şi festivalurile anulate, întreaga lume a dansatorului s-a oprit în loc şi însăşi motivaţia sa de a fi este pusă la încercare. Dar astfel de situaţii au marele rol de a ne ajuta să înţelegem cât de mult înseamnă dansul nu doar pentru artist, cât şi pentru societate în ansamblul ei.

„Dansatorii sunt adesea lăudaţi pentru abilităţile lor fizice când, de fapt, ne bazăm mai mult pe forţa noastră mentală. Cred că tocmai această combinaţie unică între agilitatea fizică şi psihică este cea care ne-a ajutat să ne depăşim, să ne reinventăm, ca să putem dansa în continuare şi să rămânem o sursă de inspiraţie”, concluzionează Friedmann Vogel.

Deşi pandemia de coronavirus continuă să dea peste cap planurile multor organizatori legate de Ziua internaţională a dansului, numeroase instituţii de cultură îşi bucură spectatorii cu evenimente difuzate online.

La 17 aprilie 2021, Opera Braşov a oferit, pe canalul său de YouTube, premiera „Anotimpurile”, reprezentaţie de balet pe muzică de Antonio Vivaldi şi Astor Piazzolla. Spectacolul îmbină, în mod armonios, baletul clasic şi pe cel neoclasic, având inserţii de tango argentinian, un plus de originalitate şi atractivitate în desfăşurarea sezoanelor.

În ziua de 29 aprilie, Opera Naţională Bucureşti în parteneriat cu DS Projects Lab prezintă documentarul „Moşteniri Coregrafice: Începuturi”, dedicat explorării evoluţiei artei coregrafice româneşti la începuturile ei. Pelicula este transmisă în regim online gratuit, începând cu ora 19.00, pe pagina de Facebook a Operei Naţionale Bucureşti.

La rândul său, Teatrul Odeon oferă publicului o întâlnire cu coregraful şi dansatorul Răzvan Mazilu din postura de invitat al actriţei Rodica Mandache, într-un nou episod al emisiunii „Dialoguri teatrale @Odeon”, difuzat la 29 aprilie, ora 11, pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon şi a partenerului Radio România Cultural, dar şi pe canalul propriu de YouTube al Operei din Bucureşti.

Institutul Internaţional de Teatru transmite, la 29 aprilie, un program special dedicat acestei sărbători, de peste trei ore, în care publicul va avea posibilitatea de a admira câţiva dintre cei mai importanţi dansatori din lume. Spectacolul este disponibil la adresa international-dance-day.org şi pe pagina de Facebook a institutului.

Institutul Internaţional de Teatru, organizaţie internaţională neguvernamentală, asociată la UNESCO, are centre naţionale în o sută de ţări ale lumii. A fost fondat la Praga în 1948 de UNESCO şi de o comunitate teatrală internaţională. Scopul ITI este promovarea schimbului internaţional de ştiinţă şi practică în artele spectacolului pentru a consolida pacea şi solidaritatea între oameni, notează iti-worldwide.org.

Jean-Georges Noverre (1727-1810), maestru francez al dansului şi baletului, s-a născut la Paris şi este considerat creatorul baletului modern. Prima apariţie într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau, în 1743, iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacole de balet – ”Iphigenie en Tauride”, ”Alceste”, colaborând cu Christoph Willibald Gluck.

Între 1758 şi 1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons – ”Fetes du serail”, ”Les Rejouissances flamandes”, ”La Mort d’Ajax”, ”Orphee aux Enfers”, şi şi-a publicat lucrarea ”Lettres sur la danse et sur les ballets” (1760), în care a definit dansul ca ”o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri”. În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810.

AGERPRES

De același autor

Related Articles