27 Martie -Ziua Mondială a Teatrului

Teatrul a fost una dintre cele mai populare forme de divertisment de la greci, iar industria actoriei de astăzi este o carieră grea, dar potențial prosperă. Dacă ați fost vreodată în teatru sau ați văzut un spectacol live, știți cât de distractiv poate fi teatrul. Poate părea o industrie pe moarte din cauza industriei cinematografice care are cel mai mult teren, dar pentru cei care iubesc arta teatrului, astăzi este  Ziua Mondială a Teatrului!  

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată pentru a aduce un omagiu acestei forme incredibile de divertisment. Oamenilor le place să meargă la teatru de mulți ani. Este o modalitate grozavă de a petrece timp cu cei dragi și de a asista la divertisment live. Există ceva magic în teatru, nu-i așa? 

Istoria Zilei Mondiale a Teatrului 

Inițiat în 1961 de Institutul Internațional de Teatru (ITI), în fiecare an teatrele din întreaga lume sărbătoresc valoarea și importanța teatrului, iar această sărbătoare acționează ca un semnal de alarmă pentru guverne, politicieni și instituții pentru a-i vedea valoarea pentru societate și pentru creșterea economica. ITI găzduiește, de asemenea, un mesaj anual, rostit de un celebru interpret de teatru ales, pentru a împărtăși reflecțiile lor despre arta teatrului și viitorul acesteia. Primul dintre aceste mesaje a fost rostit de Jean Cocteau în 1962. 

Data acestei sărbători corespunde și cu deschiderea stagiunii Teatrului Națiunilor de la Paris. Scopul acestei sărbători, potrivit ITI, este de a promova teatrul în toate colțurile lumii, de a aduce conștientizarea valorii teatrului în toate formele sale, de a ajuta la promovarea comunităților locale de teatru la scară mai largă și de a împărtăși dragostea pentru teatru cu alții. 

Ziua Mondială a Teatrului, marcată anual pe 27 martie, va fi sărbătorită la Teatrul Naţional din Bucureşti atât pe scenă, cât şi în sălile de repetiţii unde se pregătesc următoarele premiere. 
 
Mesajul de Ziua Mondială a Teatrului este transmis, în acest an, de regizorul american de operă şi teatru, Peter Sellars. 
 
“Pe măsură ce lumea atârnă, în fiecare oră şi în fiecare minut, de un flux continuu de ştiri, v-aş invita pe toţi creatorii să păşim în propria noastră privire, în propria noastră realitate şi în propria noastră perspectivă asupra timpului şi schimbării epice, a conştientizării epice, a reflecţiei şi viziunii epice. Trăim într-o perioadă epică a istoriei umane, iar schimbările profunde şi masive pe care le experimentăm în relaţiile fiinţelor umane cu ele în ele, în relaţiile între ele, precum şi în relaţiile cu lumi non-umane tind să depăşească capacitatea noastră de a înţelege, articula şi exprima”, afirmă artistul american. 
 
În opinia sa, este timpul pentru “o profundă împrospătare a minţilor, a simţurilor, a imaginaţiilor, a istoriilor şi a viitorului”. “E o lucrare care nu poate fi făcută în izolare de către oameni care lucrează de unii singuri. E o lucrare care trebuie făcută împreună. Teatrul ne invită să facem asta împreună”, evidenţiază Sellars. 
 
Mesajul integral va fi citit duminică, în faţa cortinei, la fiecare sală a TNB, înainte de începerea spectacolului. 
 
Duminică, la Sala “Ion Caramitru”, de la ora 20:00, va fi prezentat spectacolul “Dineu cu proşti” de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru, avându-i acum în rolurile principale pe Horaţiu Mălăele şi Mircea Rusu. 
 
La Sala Studio, de la ora 19:00, este programat “Micul infern” de Mircea Ştefănescu în regia lui Mircea Cornişteanu, iar la Sala Atelier, de la ora 20:00, va fi prezentat spectacolul “Anonimul veneţian”, regizat tot de fostul director al TNB Ion Caramitru. 
 
La Sala Pictura, de la ora 19:30, se joacă “Stupid Fucking Bird” de Aaron Posner, spectacol realizat în cadrul programului “Uşi deschise pentru toţi”, iar la Sala Mică, de la ora 19:00, va putea fi văzut spectacolul “Fetiţa soldat” de Mihaela Michailov, în regia tinerei Silvia Roman. 
 
În online, TNB va transmite conferinţa dramaturgului Matei Vişniec cu titlul “Teatru şi jurnalism (influenţe reciproce)”, susţinută în 2016, în cadrul programului “Conferinţele Teatrului Naţional”. Conferinţa va putea fi urmărită pe canalul de YouTube al TNB între orele 10:00 şi 22:00. 
 
De la ora 12:00, în Foaierul de la etajul I (Tapiserie), va avea loc lansarea monografiei “Viaţă şi Teatru, Teatru şi Viaţă”, consacrată actorului Constantin Dinulescu, apărută la Editura “Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca. Autorul cărţii este jurnalistul şi scriitorul Ion Moldovan. Evenimentul va fi prezentat de criticii Irina Margareta Nistor şi Ileana Lucaciu. 
 
De la ora 11:00, în Sala Studio, actorul Dan Puric prezintă spectacolul-conferinţă “M-am întors”, organizat de Agenţia de impresariat Spectaculis. 
 
De la aceeaşi oră, la Sala Media, va avea loc un spectacol al Teatrului Naţional pentru Copii Abracadabra, susţinut de Magicianul Poveştilor, aşa cum îl cunosc copiii pe actorul Marian Râlea, împreună cu echipa sa. 
 
De la ora 18:30, la Sala Media, va putea fi urmărit un spectacol independent de muzică şi poezie găzduit de TNB – “Cuvântul care mă însoţeşte”, din lirica lui Julian Gamentz. Spectacolul va fi susţinut în scop caritabil de Irina Movilă, actriţă a Teatrului Naţional, acompaniată de Andrei Cavassi cu violoncelul său. Sumele încasate urmează a fi donate în beneficiul refugiaţilor ucraineni. 
 
Tot duminică, publicul este invitat să descopere locuri mai puţin cunoscute în noile spaţii ale teatrului, generate după reconstrucţie şi remodelarea clădirii şi să afle detalii inedite cu ocazia tururilor ghidate, gratuite, programate de la orele 15:00 şi 17:00.  

Cele mai citite

Related Articles