Înştiinţarea de evacuare a construcţiilor care se află în zona de siguranţă a magistralei de gaz, din cartierul Măgura din Bocşa, a expirat astăzi. În urma somaţiilor venite de la societatea Trans-gaz, care a solicitat demolarea construcţiilor de acolo, administraţia locală a urmat procedurile legale, dar nu se poate trece la acţiune. Primarul Bocşei, Eugen Cismăneanţu spune că nu poate începe demolarea fără echipe de la Transgaz, care să-i îndrume, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Dar pericolul de explozie se menține.

Dacă societatea Transgaz va trimite echipe pentru aplicarea hotărârii, fiind o situaţie de urgenţă, se vor găsi soluţii pentru familiile rămase fără adăpost – a mai spus primarul Eugen Cismăneanţu.

Primăria Bocşa scoate 25 de familii în stradă.

Situație încurcată la Bocșa: pentru a intra în legalitate, Primăria a somat locuitorii de pe o stradă să-și dărâme casele și să se mute.

Este vorba despre o parte dintre locuitorii de pe strada Ezeriş din cartierul Măguri din Bocşa. În urma repetatelor solicitări ale operatorului de gaz, pentru punerea în siguranţă a magistralei care trece prin zonă, administraţia locală a somat locuitorii să-şi dărâme casele sau cel puţin să le părăsească. Despre această situaţie, viceprimarul oraşului, Olimpiu Brie a declarat:

„Este vorba despre 24-25 de construcţii aflate în diferite stadii de finalizare, dar care nu respectă distanţa de siguranţă în ceea ce priveşte magistrala de gaz. legea nu permite construcţii la mai puţin de 20 de metri, astfel că am luat hotărârea să demolăm acele construcţii. În plus, se află pe domeniul public şi nu au autorizaţie de construcţie. Toţi au fost somaţi, primarul şi alţi angajaţi ai primăriei au discutat cu ei. Noi efectuăm anchete sociale, iar cei care se încadrează în condiţiile impuse, vor primi locuinţe sociale. Deocamdată, din cele 4 cereri depuse, doar două au fost acceptate.”

Am încercat să stăm de vorbă şi cu cetăţenii din zonă dar, ori n-au fost de găsit, ori au afirmat că ei nu sunt în cauză.

O singură mămică a avut curajul să ne expună situaţia:

„Am ridicat casa acu doi ani, am fost la germania, am lucrat. Acuma a zis că ne-am obligat să ne spargem casa. Păi cum, ia gândiţi-vă un pic: cum să ne obligăm noi să ne spargem casa? Aşa a venit foaia. Că dacă nu, ne scoate afară, ne ia copiii din braţe şi-i duce la Protecţia Copilului, vine cu mascaţii şi ne scoate afară. Dom primar al nostru (n.r. Eugen Cismăneanţu).

Întrebată dacă are aprobare de construire, femeia a continuat:

„Ne-a dat primarul care a fost, dom Mirel (n.r. Mirel Patriciu Pascu), ne-a dat să ne facem aici. Avem şi număr de casă, tot. Şi impozit plătim la zi, şi acum vine să ne scoată afară pe timp de iarnă cu copiii. Eu am două fete, eu unde să mă duc. Vrea să ne trimită la bloc. Da eu nu am de unde să să plătesc şi gazul , şi apa, şi tot ce mai trebuie acolo, că eu abia mă descurc la casă. Şi soţul iacă, lucrează pe ici , pe colo, la negru.”

Este de înţeles dorinţa administraţiei publice de a pune lucrurile în ordine, conform legii, dar se ridică întrebarea de ce chiar acum, când iarna bate la uşă. Şi dacă în urma anchetelor care se fac , unele familii nu vor avea dreptul la o locuinţă socială, unde îşi vor găsi acestea adăpost. Primarul Eugen Cismăneanţu nu a fost deocamdată de găsit, ca să ne explice cum vede dânsul lucrurile.(Daniela Tudor)