[AUDIO] 250 de ani de credinţă romano-catolică în Reşiţa: august 1771 – august 2021

Hramul Bisericii Romano-Catolice „Maria Zăpezii” din municipiul Reşiţa, marcat simbolic joi, 5 august va fi sărbătorit festiv duminică, 8 august în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrată de la ora 10.30. Serviciul religios va fi săvârşit de parohul locului, Veniamin Pălie – dean de Banat, iar înfrumuseţarea muzicală a Sfintei Liturghii va fi susţinută de corurile reunite „Harmonia Sacra” şi „Fiamma” ale lăcaşului de cult din municipiul de pe Bârzava, sub bagheta dirijorală a prof. Georg Colţa şi acompaniamentul la orgă al tânărului student reşiţean la Conservatorul din Timişoara, Patrick Paulescu, coordonat de prof. Christine Maria Surdu.

Ce înseamnă un sfert de mileniu de credinţă aflăm de la Episcopul diecezan al Episcopiei romano-catolice de Timişoara, Excelenţa Sa, Monsignior Jozsef Csaba Pal:

Jozsef Csaba Pal

Biserica a fost edificată între 1846–1853, sfințită în 1846. Anterior existase în localitate o biserică din lemn construită în 1771.

Ansamblul bisericii romano-catolice, biserica și parohia, sunt înscrise în lista monumentelor istorice din Caraş-Severin, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Pictura este opera unui artist necunoscut și a fost restaurată de artiştii plastici Kurta Cazimir și Aurel Regulsky în anul 1988.

Orga, de tip romantic, a fost construită de Richard Wegenstein din Timișoara în anul 1929 şi restaurată în 2010.

De același autor

Related Articles