Consumul fraudulos de gaze naturale şi energie electrică au adus un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de lei

125

Delgaz Grid a identificat anul acesta, circa 900 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale şi energie electrică, prejudiciul total estimat fiind de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Din totalul cazurilor 442 reprezintă consum fraudulos de gaze naturale (în cele 20 de judeţe din Transilvania, Moldova şi Banat), iar 454 sunt sustrageri de energie electrică (în zona Moldova).

În judeţul Caraş-Severin au fost 21 de situaţii de consum fraudulos de gaze naturale.

Combaterea intervenţiilor neautorizate la aparatele de măsură, atât la instalaţiile de gaze naturale, cât şi la cele de energie electrică, precum şi a improvizaţiilor efectuate în scopul consumului neautorizat de energie reprezintă o preocupare constantă a Delgaz Grid. Aceste intervenţii aduc prejudicii importante şi, totodată, pot genera incidente deosebit de grave, cu însemnate pagube materiale sau victime umane.

De aceea, prin intermediul echipelor specializate, sunt efectuate permanent verificări în teren, rolul acestora fiind de a depista sustragerile de gaze naturale sau energie electrică din reţelele de distribuţie. Verificările în teren au la bază programe informatice şi instrumente moderne pentru a identifica eventualele consumuri frauduloase la consumatori, prin ocolirea mijloacelor de măsură sau prin intervenţii asupra acestora.

Prin modificarea unor componente din instalaţiile de gaze naturale sau energie electrică, ori prin realizarea de improvizaţii, atât persoanele care fac astfel de intervenţii, cât şi cei din jur, sunt expuşi pericolelor de incendii, explozii, electrocutări. Totodată, consumatorii sunt afectaţi direct prin întreruperea alimentării cu gaze naturale sau energie electrică.

Delgaz Grid subliniază faptul că aceste intervenţii asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz sau energie electrică, în scopul înregistrării unui consum mai mic decât cel real, reprezintă furt calificat, infracţiune prevăzută şi sancţionată ca atare de Codul Penal.

Compania recomandă consumatorilor să nu accepte “ofertele” venite din partea anumitor persoane şi să nu permită accesul acestora la instalaţiile de gaz sau energie electrică, în vederea efectuării unor modificări de orice natură, menite a împiedica înregistrarea cantităţilor reale de gaze naturale sau energie electrică consumate.

sursa foto: monitorulcj.ro

(Claudiu Pamfil)