2016 vine cu reduceri de taxe, dar şi cu taxe noi

bani, leiÎncepând cu prima zi din 2016, România introduce o taxă pe deşeuri la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, urmând să ajungă la 120 lei/tonă în 2017. La ora actuală, România nu are taxă de deşeuri, ci doar un tarif de 15 euro/tonă perceput de către administratorii fiecărei haldine. Taxa se va situa sub nivelul perceput în alte ţări din regiune. Ungaria aplică o taxă de 34 euro/tonă la groapa de gunoi.

Intră în vigoare şi legislaţia privind pariurile online, se majorează pensiile cu 5 %, valoarea punctului de pensie modificându-se la 866 lei faţă de 830 lei.

La 1 ianuarie 2016 intră în vigoare reducerea TVA de la 24 % la 20 % pentru toate produsele şi serviciile, cu excepţiile prevăzute de Codul Fiscal, care prezintă TVA redus de 9 %. De asemenea se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% şi pentru livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură.

Mai mult decât atât intră în vigoare şi reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5% aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice şi juridice, precum şi dividendelor obţinute, din România, de persoane nerezidente.

Tarifele la energia electrică vor scădea de la 1 ianuarie proporțional cu scăderea tarifelor de distribuție din cadrul prețului final. Tariful de distribuție va scădea cu un procent de 12 %, de asemenea va scădea bonusul de cogenerare cu 4%, însă creşte ponderea certificatelor verzi de la 35 de lei la 43 de lei. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a prețului de 3,5 % pentru consumatorii casnici.

Toate firmele din România care deţin bunuri vor fi nevoite să întreprindă o analiză a riscurilor – analiza de risc la securitate fizică, aceasta urmând a fi efectuată pentru toate şi fiecare dintre obiectele de activitate active şi sediile pe care firmele le au. Începând cu această dată se schimbă radical sistemul de taxare a impozitului pe locuinţă, cele mai afectate fiind persoanele fizice care deţin clădiri folosite în scop economic. Acestea vor plăti cel puţin dublu decât în 2015 sau chiar şi de douăzeci de ori mai mult.

Creşte plafonul de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate de la 250 la 400 de euro/an/persoană. 1 ianuarie este data la care intră în vigoare modificarea Regulamentului 16/2014, decisă de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, privind veniturile Autorităţii, în sensul reducerii unor taxe, tarife şi cote aplicate societăţilor care activează pe piaţa asigurărilor şi a pensiilor private. Schimbarea prevede, printre altele, reducerea cu 50% a unor taxe şi cote pentru fondurile de pensii şi scăderea cu 20% a unor cote şi tarife pentru societăţile de asigurări.

CFR Călători lansează oferta „Trenurile zăpezii 2016”, valabilă în perioada 1 ianuarie – 29 februarie, cu preţuri mai mici pentru destinaţii precum staţiunile montane de pe Valea Prahovei, Vatra Dornei, Straja, Parâng şi Piatra Neamţ.

Cele mai citite

Related Articles