2 februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede. În Caraş-Severin, manifestarea se rezumă, anul acesta, la o informare de presă

În fiecare an, pe 2 februarie este marcată Ziua Mondială a Zonelor Umede pentru ca oamenii de pe întregul mapamond să conștientizeze tot mai mult importanța ridicată a acestor suprafeţe pentru ei și pentru planeta noastră. Acest eveniment este totodată o ocazie de a marca și semnarea Convenției Ramsar, un tratat internațional asupra zonelor umede, adoptat sub egida UNESCO, în orașul iranian cu același nume, de pe malul Mării Caspice, a transmis pentru Radio Reşiţa, Mihai Dănuţ Cepeha – director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

România a aderat la Convenţia Ramsar – „Convenţia asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice”, încă din anul 1991, Ziua Mondială a Zonelor Umede fiind sărbătorită însă peste tot în lume începând cu anul 1997. Acest tratat interguvernamental asigură cadrul pentru acțiune națională și cooperare internațională în vederea conservării și utilizării înțelepte a zonelor umede și a resurselor acestora.

Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar reprezintă o recunoaştere a importanţei pe plan mondial şi a gestionării adecvate a acelei zone ca resursă de mare valoare naturală şi economică, în special ca habitat al păsărilor acvatice.

La nivel global, în cele 170 țări membre, au fost desemnate 2.336 situri Ramsar, totalizând o suprafață de 251.749.767 ha.

Implicarea României în protecţia zonelor umede se reflectă prin desemnarea, până la această dată, a 20 sit-uri Ramsar, regăsite pe listele IUCN, totalizând 1.175.880 hectare (trei dintre acestea fiind situri Ramsar transfrontaliere), reprezentând  cca 5% din suprafața țării.

În fiecare an, celebrarea acestui eveniment se realizează în contextul unei devize stabilite de către Secretariatul Ramsar, care punctează o caracteristică importantă a zonelor umede în raport cu activităţile antropice.

Tema ediției din acest an este „Zonele umede și apa, inseparabile și vitale pentru viață”. Ne confruntăm cu o criză în creștere a apei dulci care amenință oamenii și planeta noastră. Folosim mai multă apă dulce decât natura poate reface, și distrugem ecosistemul de care apa și toată viața depind de cele mai multe zone umede.

Campania din 2021 evidențiază contribuția zonelor umede la cantitatea și calitatea apei dulci de pe planeta noastră. Apa și zonele umede sunt conectate într-o coexistență inseparabilă, care este vitală pentru bunăstarea noastră și sănătatea planetei noastre.

Judeţul Caraş-Severin deține o suprafaţă de  de 2.159 hectare zone umede în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier – declarat Sit Ramsar din 2011. Aceste zone umede, respectiv: Balta Nera, Zona Umedă Ostrov – Moldova Veche,  Zona Umedă Calinovăţ, Zona Umedă Divici – Pojejena, adăpostesc o diversitate de specii de păsări şi habitate naturale de importanţă deosebită la nivel naţional, european si mondial, a mai subliniat Mihai Dănuţ Cepeha într-un comunicat de presă remis redacţiei Radio Reşiţa.

1 COMENTARIU

  1. Asa da Zi Mondiala !!!
    Si mi-am trimis colegii de office acasa sa-si sarbatoreasca fiecare zona umeda in tihna !!!

Comments are closed.

De același autor

Related Articles