[AUDIO] Am 19 ani, iar viaţa mea s-a schimbat radical după ce am absolvit liceul

Cariera militară are avantajele, dar şi dezavantajele ei. Stabilitatea locului de muncă, dar şi un salariu mai mare decât în alte sfere de activitate reprezintă principalele avantaje ale celor care muncesc în MAI sau MApN. Dezavantajele se resimt în special în rândul tinerilor care se pregătesc să intre în sistem. Practic, distracţia specifică vârstei, trece pe ultimul loc. Este şi cazul unui tânăr de 19 ani din Reşiţa, elev al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgăşani. Acesta a mărturisit că viaţa i s-a schimbat radical după ce a absolvit liceul. Viaţa cazonă l-a luat prin surprindere, dar a reuşit să se adapteze după câteva luni.

„Deşteptarea se dă la ora 6.00, urmează 30 de minute de înviorare, ne spălăm la bustul gol, după care trecem pe sectoare. Micul dejun este urmat de adunarea pe platou şi începerea programului obişnuit de cursuri. Cea mai bună mâncare pe care am servit-o la prânz a fost cartofi prăjiţi cu pui la grătar. Cea mai proastă, fasole cu ciolan. Participarea la orele de studiu este obligatorie, zilnic de la 16.00 la 19.30. Stingerea se dă la ora 22.00, iar în weekend la 23.00. Eu am norocul să dorm alături de 18 colegi, dar în dormitorul mare sunt 40 de elevi. Avem acces la televizor, dar nu şi la telefonul mobil”.

 

Iulius Broinaş este singurul tânăr din Caraş-Severin care a intrat anul trecut la şcoala de subofiţeri de la Drăgăşani. El a spus că nu regretă decizia luată.

Adrian Ghiţă-Popa din Lupac este un alt exemplu. El este student al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, singura universitate din ţară care pregăteşte ofiţeri de poliţie pentru MAI. Adrian ne-a scris şi chiar ne-a rugat să promovăm cariera militară, ocolită de tinerii din Caraş-Severin:

„Aş aprecia foarte mult dacă veţi scrie un articol despre tinerii din Caraş-Severin, care prin multă muncă au reuşit să îşi câstige un loc de student în cadrul Academiei de Poliţie. Astfel poate vom încuraja şi alţi tineri care după ce termină liceul şi nu ştiu ce să facă mai departe, să depună un efort şi să încerce să se depăşească pe ei înşişi prin participarea la admitere. Concursul este greu, însă satisfacţiile ulterioare sunt inimaginabile. Spun că ar fi frumos un articol despre noi deoarece suntem foarte puţini studenţi din judeţul nostru, în jur de 10 şi ne cunoaştem toţi între noi. Spre deosebire de judeţul Arges, de exemplu, care are în jur de 100 de studenţi la Academie”.

(Sebastian Dragomir)

 

Cele mai citite

Related Articles