Ancheta jurnalistică realizată de echipa Radio România Reşiţa în cazul medicului oftalmolog, acuzat de pacienţi că nu-şi respectă programul din policlinică, continuă! După ce a văzut declaraţiile colegilor săi, medicul oftalmolog On ne-a trimis la redacţie mai multe fotografii, ce constituie probe importante în procesul pe care acesta i l-a deschis spitalului.

“O ramă de probă ruptă, o trusă de lentile de probă veche, incompletă, cu lentilele aruncate una peste alta, deteriorate, un optotip cu litere neomologat, constând într-o foaie de hârtie introdusa în spatele unui geam de sticlă, iar acuitatea vizuala corespunzătoare randului scrisa cu pixul pe un leucoplast,un autorefractometru defect, cam asta este dotarea cabinetului unde trebuia să consult. Programul afişat pe uşa ambulatoriului nu a fost parafat şi semnat de mine pentru ca nu mi-am dat acordul şi felul iîn care doamna doctor Quint înţelege să se semneze în condică în luna februarie 2016. Fireşte,orele de prezenţă le-a completat la finalul lunii, cum era şi firesc…”

Acuzaţiile aduse de medicul Sebastioan On, Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, determină cadrele medicale din secţia de Oftalmologie să ia atitudine. Şeful secţiei, Felicia Quint susţine că medicul On nu şi-a respectat colegii şi locul de muncă şi vrea să facă lumină în acest caz.oftalmologie 3” Pentru Instructajul PSI sunt necesare 12 ore. Eu i-am prezentat domnului doctor 2 cărţi şi i-am propus după ce le citeşte să le discutăm. Pentru că nu a fost mulţumit l-am rugat pe domnul manager să trimită un specialist care să-l explice medicului On instructajul PSI. Secţia de Oftalmologie are 24 de paturi, 4 saloane şi nu este posibil ca fiecare medic să aibă un salon individualizat. Toţi medicii care şi-au desfăşurat activitatea aici pe secţie au putut să-şi interneze pacienţii fără nicio problemă. Din start i-am spus doctorului On că are 6-8 paturi, dar nu cred că este cinstit să pui o tăbliţă cu numele doctorului, atâta timp cât noi restul medicilor nu am avut nicio problemă, din acest punct de vedere. Cât despre condica de prezenţă nu a ascuns-o nimeni. Domnul doctor On se semna dimineaţa la ora 8 şi pentru ora 15, considerând că atâtea ore trebuie să lucreze. Nu este corect, i s-a atras atenţia că trebuie să se semneze de la 8-13  şi 2 ore pentru contravizite. În plus în luna februarie a plecat la ora 10-11, nu  ne-a lăsat nici numărul de telefon. Şi direcţiunea a verificat condica şi în zilele în care lipsea l-au pus absent cu roşu. Credeţi-mă, toată luna aprilie nu a venit nici măcar o oră, repet condica nu a fost ascunsă, e la vedere, suntem 20 de persoane care putem confirma asta. Cât despre aparatură, el suţine că este perimată, în niciun caz! Aparatură cum are secţia de Oftalmologie din Reşiţa există în foarte puţine Spitale de Urgenţă din ţară. Repet aparatura este ultraperformantă şi funcţională. Cât despre aparatura veche există un microscop mai vechi dar face faţă pentru că are lentile bune, un aparat semănător există şi în policlinică. Într-adevăr spitalul nu a putut să doteze cu aparatură ultramodernă fiecare medic de pe secţie dar avem un cabinet dotat cu aparatură performantă şi fiecare medic are acces acolo oricând. Acea cameră este încuiată, fiind aparatură scumpă dar cheia se poate lua dintr-un loc special, nu am încuiat aparatura ca să nu aibe el acces, în niciun caz! Cât despre Urgenţe vă spun sincer că eu am fost într-o zi la dumnealui şi l-am rugat să vadă o urgenţă pentru că eu intram în sala de operaţie şi mi-a răspuns franc că nu o văd! Şi celelate asistente l-au întrebat dacă vrea să investigheze cazurile din urgenţe şi a spus că nu. Sincer chiar avea foarte multe posibilităţi să ne demonstreze cum poate face performanţă un oftalmolog tânăr în secţia noastră. Eu şi doctoriţa Tălmaciu venim ori de câte ori suntem chemate pentru a rezolva o urgenţă, dar când a fost rândul lui, a spus că nu-l interesează”, a precizat şeful secţiei, Felicia Quint.

fdtgrtgrtŞi medicul Cătălina Tălmaciu, colegă de birou cu doctorul On dă cărţile pe faţă. Nu de puţine ori a trebuit să rezolve şi cazurile acestuia: “De la început doctorul On nu a vrut să facă ambulator şi a refuzat să consulte şi pacienţii de pe alte secţii, sub pretextul că nu ar avea condiţii de lucru. De exemplu pacienţi în scaun cu rotile au rămas la uşă până am venit din ambulator ca să-i preiau. Într-una din zile m-a întrebat de ce consult şi pacienţi de pe alte secţii şi l-am întrebat, vrei să le faci tu? El a zis NU! Vroia să las pacienţii la uşă, să fie scandal, să vină managerul, nu ştiu pentru ce. În timp ce eu consultam pacienţii pe programul dânsului, el mânca liniştit în timp ce pacienţii care trebuiau să fie consultaţi de dumnealui erau consultaţi de mine!”, a precizat medicul Cătălina Tălmaciu.

poză 1zthtztzhtzhtzŞi asitenta şefă, Daniela Buzincu a avut un conflict cu medicul On.  Acesta acuza personalul că a schimbat yala de la cabinet, iar el nu a mai putut intra. Asistenta are însă o altă variantă şi are şi dovezi în acest sens:” Am avut probleme cu uşa, am chemat meseriaşii de jos să o înlocuiască şi după câteva zile doctorul On când a venit la lucru mi-a cerut cheia, evident că i-am dat-o şi în aceiaşi zi i-am trimis un mesaj pe mobil în care l-am informat că am avut probleme cu uşa şi din acea zi nici nu l-am mai văzut şi nici cheia nu am primit-o înapoi. Iniţial nici mie nu a vrut să-mi dea numărul de telefon pentru că a spus că şi aşa nu vine la urgenţe, totuşi într-un final mi l-a dat, dar a repetat că nu tratează urgenţele pentru că sunt în afara orelor de serviciu. Când a venit la noi pe secţie i-am repartizat în fiecare zi câte o asistentă dar sincer asistenta nu avea cum să-l ajute pentru că el nu investiga niciun bolnav. “

serrrManagerul Dumitru Secăşan continuă ancheta internă. Au început să apară foarte multe dovezi împotriva medicului On: ” Fiecare medic are nişte îndatoriri, trebuie să se ocupe de spitalizarea continuă, are un program pe care-l stabileşte el împreună cu şeful de secţie. În contract scrie că el trebuie să facă consultaţii în Ambulator, trebuie să răspundă urgenţelor. Pe spitalizarea continuă i s-a făcut imediat contract cu Casa Judeţeană de asigurări de Sănătate. În ambulator se pot vedea pacienţii şi fără a avea încă un contract cu CJAS. Ambulatorul funcţionează de mulţi ani aşa, dotările de acolo sunt conform normelor impuse de lege. Nu este posibil ca în decurs de 3 luni să nu ai internat nici măcar un pacient, eu nu înţeleg, dar iată că avem de a face şi cu astfel de cazuri. Prin ancheta dumneavoastră, am aflat că tânărul On nu este loial faţă de instituţia care l-a angajat. Iar doamna asistentă Nina, cea care împărţea cărţi de vizită a medicului On la uşa ambulatorului, dacă se dovedeşte că trimite pacienţii la cabinetul lui privat o să o sancţionez, vreau să aflu care sunt împlicaţiile ei în această situaţie şi ce avantaje are “, susţine managerul Secăşan.

La polul opus medicul On se consideră în continuare marginalizat şi a dat spitalul în judecată:

wrefrtgtr” Vă rog să înţelegeţi programul întocmit, pur şi simplu nu puteam să-l realizez. O dată pentru că nu aveam aparatura necesară, cea care este acolo este perimată. Au refuzat să-mi prezinte un inventar ca să văd dacă aparatura funcţionează, pentru că eu am constatat că nu toate aparatele  funcţionează. Mai mult decât atât, câmpurile vizuale nu sunt efectuate corespunzător şi asta e o investigaţie importantă, chiar eu m-am oferit să aduc pe cineva de la Timişoara ca să învăţăm asistentele să le efectueze, dar orice propunere pe care am avut-o nu a fost respectată. Am fost marginalizat, plasat în afara secţiei într-un aşa zis cabinet în care trebuia să mă şi schimb să şi consult deşi nu aveam aparatură şi evident că în condiţiile astea după ce am fost persecutat timp de 2 luni, în fiecare zi, nimeni nu a venit să rezolve problema. După această situaţie, evident că nu m-am prezentat în luna aprilie la spital. Vine un medic tânăr în judeţ şi este tratat în felul acesta. Menţionez că niciodată nu m-a solicitat un medic din UPU, că asta e procedura şi să zică: domnule doctor este o urgenţă! În programul respectiv mă trece pe mine să asigur asistenţa medicală de urgenţă în weekend în condiţiile în care noi nu avem o linie de gardă. Mai mult decât atât nimeni nu menţionează ce se întâmplă după ora 13.00 cu pacienţii. Nu mi s-a arătat un registru în care să-mi trec pacienţii. Şi instructajul la locul de muncă, dr Quint a refuzat să mi-l facă. Şi mă surprinde că au continuat în ritmul acesta să mă forţeze să-mi dau demisia, lucru pe care am refuzat să îl fac. Eu eram singur acolo, ei au fost mulţi împotriva mea, dar am încredere că organele judiciare de la noi îşi vor face treaba. Repet n-am avut dotarea tehnică necesară, nici nu ştiu dacă toată aparatura aparţine secţiei pentru că nu mi s-a prezentat un inventar. Eu am constatat că aparatura lasă de dorit. Eu nu puteam să consult cu un biomicroscop din 1952, pe acolo datează data fabricaţiei. Nu puteam să consult în ambulatoriu pentru că nu mă găseam în raportul contractual cu Casa, în schimb doamnei dr Qiunt i se permite să aibă contract cu CJAS la cabinetul privat dar şi în spital…şi atunci mi s-a părut o discriminare. În plus dacă lucrez cu aparatură perimată eu sunt răspunzător de sănătatea pacienţilor. La sala de operaţii, la fel, nu am o trusă de microchirurgie pe care să o pot utiliza. Situaţia este gravă, eu nu am paturile mele, mi s-a spus să fac internare doar pe programare. Eu nu înţeleg cum vine asta. Medicul este liber profesionist. “

hjkhjhÎn urma acestui scandal, imaginea Spitalului Judetean din Reşiţa a fost aspru şifonată, iar cei care au de pierdut până se va rezolva problema sunt pacienţii.

Daiana Roşca