18 aprilie – Ziua Internațională a Monumentelor Istorice. Aproape 1.000 sunt în Caraş-Severin

Propusă de către ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor) și adoptată de UNESCO în 1983, Ziua internațională a Monumentelor Istorice este celebrată pe 18 aprilie.

Județul Caraș-Severin deține 832 de monumente istorice și un număr de 150 de cultul eroilor – un ansamblu bogat de bunuri cu valoare de patrimoniu din epocile: antică, romană, medievală, modernă și contemporană. Existența unui număr important de artefacte plasează județul Caraș-Severin în vârful județelor deținătoare de monumente istorice de factură tehnică. Unul dintre cele mai reprezentative este Muzeul Locomotivelor Cu Abur în aer liber din Reșița, care cuprinde 16 exemplare. Istoria muzeului – monument istoric a început mult mai devreme, la iniţativa unui grup de ingineri în frunte cu fostul primar al municipiului Reşiţa, ing. Mircea Popa, pe atunci director general al uzinei. Era un moment în care se vorbea despre casarea locomotivelor. Ca să nu ajungă la fier vechi, 16 din cele 1461 de „bijuterii” au fost fabricate la Reşiţa, între 1872 şi 1964 şi “trase pe linie moartă” pentru turişti. Locomotivele cu aburi, pe vremuri “un simbol al vitezei” reprezintă astăzi o emblemă a Reşiţei, dar şi a metalurgiei româneşti. Toţi turiştii care traversează municipiul, obligatoriu trebuie să facă un popas în Triaj, acolo unde poate fi admirată „o filă din istoria unei aşezări care a cunoscut şi vremuri de adevărată măreţie”.

Nu avem comună, aproape că nu avem sat în care să nu avem un monument’’ a declarat pentru Radio Reşiţa directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin, dr. Liubița Raichici:

Acţiunile dedicate acestei sărbători au menirea de a sensibiliza opinia publică cu privire la importanţa şi vulnerabilitatea patrimoniului cultural într-o societate axată pe valorile şi moştenirea culturală. Conservarea, restaurarea şi punerea în valoarea a patrimoniului cultural trebuie să devină o prioritate naţională.

(Andreea Lupşa)

De același autor

Related Articles