Se constituie Corpul Experților Electorali

Cererile pentru a activa în Corpul Experţilor Electorali se depun la Autoritatea Electorală Permanentă, Prefecturi sau Primăriile de domiciliu sau reşedinţă ale persoanelor interesate.

Cei interesaţi vor completa şi o declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege care să ateste că au cetăţenia română, cunosc Limba română (scris şi vorbit), au drept de vot, o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei, să nu facă parte dintr-un partid politic, au absolvit învăţământul general obligatoriu şi să nu fie urmăriţi penal, trimişi în judecată în cauze penale sau condamnaţi penal.

Pentru alegerile locale există şi incompatibilităţi: să nu fie soţ, soţie sau afin cu unul sau mai mulţi dintre candidaţi, iar cererile se depun până în 21 aprilie. Alegerile locale vor avea loc în 5 iunie.

Persoanele care au mai participat la alte tururi de scrutin, admiterea se face pe bază de aviz, iar cei care nu au mai participat urmează să susţină un exament tip grilă din Legea 115 şi 108, a precizat directorul filialei Vest a Autorităţii Electorale Permanente, Nicolae Amzoi.

În Caraș-Severin posturile de preşedinţi şi vicepreşedinţi sunt aproape acoperite, în Timiş există un deficit de aproximativ 100 de persoane, în Hunedoara lipsesc cam 90, iar în Arad există personal suficient. Sediul filialei Vest a Autorităţii Electorale Permanente se află la Prefectura Caraş-Severin.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles