Viaţa pe pipăite sau când scena devine realitate, în acest week-end la Reşiţa

Reșițenii au ales să-și petreacă seara de sâmbătă în compania teatrului, prezent în urbea de pe Bârzava, prin Festivalul internațional “Scena ca o stradă”, ajuns astăzi în cea de-a șasea zi de reprezentații.

… şi s-a jucat Cehov în prima parte a serii. Este vorba despre piesa “13 Tablouri cu oameni” – o adaptare liberă în interpretarea echipei Teatrului dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Spectacolul de echipă, regizat de Alexandru Dabija – unul dintre cei mai renumiţi regizori din România, a fost o creaţie colectivă într-un cadru şi o atmosferă grotească în care toţi actorii joacă de toate şi nimic. Dincolo de decorul apocaliptic şi de costumele aşijderea, rămâne însă de admirat nesfârşita sursă de umor a regizorului transmisă publicului, de la plantarea unor ciori în decor, la funcţionarea maşinilor casate de pe scenă. Aşa se poate descrie, în doar câteva cuvinte prima piesă prezentată reşiţenilor amatori de teatru.

Cea de-a doua reprezentaţie a serii la Teatrul de Vest din municipiul de pe Bârzava, a fost cea a Teatrului “T.a.C.T.” din Sighişoara, care a pus în scenă piesa “Prah” de György Spiro, în care doi soţi de vârsta a doua, de condiţie modestă se confruntă cu o situaţie neaşteptată, fapt ce atrage după sine confruntarea cu o serie de temeri şi frustrări ale personajelor. Piesa redă neputinţa de a lua o decizie într-o societate în care scepticismul e înlocuit, pe nesimţite, de paranoia.

festival teatru resita 12Seara de duminică, 21 februarie rezervă publicului amator de teatru de la ora 18.00 spectacolul “Borderline” de Suzane Kaysen în interpretarea teatrului “I.D. Sârbu” din Petroşani şi regia artistică semnată de actorul reşiţean Dan Mirea, iar de la 20.30, teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte o aduce reşiţenilor pe “Nora” de Henryk Ibsen în regia lui Gelu Badea.

Radio Reşiţa este partener media al celui mai important eveniment cultural în desfăşurare până joi, 25 februarie în municipiul de pe Bârzava.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles