Rolf Bossert comemorat la Reşiţa

Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin și Liceul Teoretic „Diaconovici – Tietz” Reșița sunt parteneri în derularea unei manifestări comemorative dedicată poetului, traducătorului, eseistului şi editorului german născut la Reșița, Rolf Bossert, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc la 17 februarie 30 de ani.

Iată câteva date de referinţă despre această personalitate:

Rolf Günther Bossert, născut la 16 decembrie 1952 (părinţii: Alice şi Emil Bossert), urmează cursurile şcolii generale şi de liceu („Bastilia“, astăzi Liceul „Diaconovici – Tietz“) în localitatea sa natală Reşiţa (1959 – 1971). Apoi urmează studii de germană – engleză la Universitatea din Bucureşti (1971 – 1975).

Ca tânăr absolvent este numit profesor la Buşteni / Prahova (1975 – 1979). Între anii 1979 – 1981 activează ca instructor cultural al Casei de Cultură „Friedrich Schiller“ din Bucureşti. În 1981 devine redactor la Editura „Meridiane“ din capitală, iar din 1982 la Editura „Kriterion“.

În 1984 Rolf Bossert înaintează actele de emigrare în Germania, ceea ce îi aduce interzicerea de publicare. În decembrie 1985 emigrează împreună cu soţia Gudrun şi cei doi fii Frank şi Klaus. La 17 februarie 1986, după numai două luni de şedere, se sinucide în Frankfurt pe Main.

Rolf Bossert debutează ca poet în 1971 în revista de literatură în limba germană „Neue Literatur“ din Bucureşti, an de apariţie 22, nr. 2 / februarie 1971. Aici îi apare poezia „Japanisches Märchen“ (= „Poveste japoneză“). În 1979 îi apare cartea de debut „siebensachen“.

Între anii 1972 – 1974 devine membru al grupării literare „Aktionsgruppe Banat“ din Timişoara.

În anul 1979 primeşte premiul de poezie al Uniunii Tineretului Comunist, în anul 1980 premiul pentru literatură pentru copii „Ileana Cosânzeana“, iar în anul 1982 premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru traducerea din opera lui Gellu Naum în germană. În anul 1982 i se decernează premiul cercului literar „Adam Müller-Guttenbrunn“ din Timişoara.

În perioada 1996 – 2016, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa şi Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin au editat un număr de 7 plicuri filatelice ocazionale şi a emis un număr de 5 ştampile filatelice ocazionale, toate dedicate amintirii lui Rolf Bossert. În anul 2002, ambele organizaţii ale etniei germane din Banatul Montan au lansat o medalie jubiliară Rolf Bossert, realizată la Monetăria Statului din Bucureşti.
De asemenea, din iniţiativa celor două organizaţii germane s-au desfăşurat de a lungul anilor un număr de 14 manifestări comemorative în diferite instituţii de învăţământ și cultură reşiţene, dar şi în cadrul Bibliotecii Germane „Alexander Tietz“ din municipiu.

Consiliului local al Municipiului Reşiţa, reunit la 10 februarie 2011, a hotărât să conferă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Reşiţa, post mortem, poetului născut la Reșița, la inițiativa Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin.

Cunoscut şi apreciat pentru cele 9 volume proprii (din care 5 postume), 3 volume cu traduceri şi multe apariţii în publicaţii din ţară şi de peste hotare, Rolf Bossert rămâne cel mai cunoscut literat german din Banatul Montan al ultimelor decenii din secolul XX.

Cu prilejul îmlinirii a 30 de ani de la trecerea în eternitate a omului de litere Rolf Bossert se va organiza în săptămâna aceasta următoarele manifestări comemorative:
– 16 februarie, ora 16,00, Centrul „Alexander Tietz“ Reşiţa:
In memoriam ROLF BOSSERT (16.12.1952 – 17.02.1986). Proiecție de filme video despre cel comemorat.
– 17 februarie, ora 11,00, Liceul Teoretic „Diaconovici – Tietz“ Reşiţa:
In memoriam ROLF BOSSERT (16.12.1952 – 17.02.1986). Manifestare comemorativă bilingvă organizată împreună cu elevii gimnaziali ai Liceului Teoretic „Diaconovici – Tietz”, coordonator: prof. Sonia Maria Chwoika. Cu acest prilej, sala 208 din cadrul Liceului Teoretic „Diaconovici – Tietz“ va primi numele de Sala „Rolf Bossert“, în amintirea celui comemorat.

Pentru a marca cei 30 de ani, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița lansează un plic filatelic ocazional. Cu același prilej a fost confecționată o ștampilă filatelică ocazională. Ștampila va fi folosită la oficiul poștal Reșița 1, în data de 17 februarie. Menționăm faptul că această ștampilă a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română pentru întreaga corespondență expediată în data de 17 februarie din Reșița. (Hardy Cvoica)

PROGRAMM FEBRUAR 2016 - ROLF BOSSERT

 Sursa foto: banatulmontan.wordpress.com

De același autor

Related Articles