[AUDIO-FOTO] Gheorghe Adrian Şuveţi este noul şi vrednicul protopop al Reşiţei

La Reşiţa s-a desfăşurat marţi, 2 februarie în prezenţa Preasfinţiei Sale Lucian Mic – Episcopul Caransebeşului şi a slujitorilor sfintelor altare, hirotesirea noului protopop. (n.r. a hirotesi înseamnă ridicarea unei persoane din cler la un serviciu bisericesc, fără împărtășirea harului). 

Gheorghe Adrian Şuveţi, parohul Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gravriil din cartierul centru al municipiului de pe Bârzava este noul protopop de Reşiţa. El îi urmează, la conducerea protopopiatului, părintelui Petru Berbentia, care a ocupat această funcţie timp de 3 ani. Noul protopop a fost instalat de către Lucian Mic – Episcopul Caransebeşului. La numirea în această chemare, Preasfinţia Sa a pledat pentru numirea în funcţii de conducere de personal tânăr care să răspundă prompt la cerinţele bisericii şi credincioşilor şi astfel să fie eficientizat lucrul între Episcopie şi preoţii din teritoriu:

După ce a fost citită „Gramata episcopală” a Adunării Eparhiale în ceea ce priveşte investirea noului protopop, semnată de PSS Lucian, a avut loc slujba de hirotesie a părintelui Gheorghe Adrian Şuveţi. În semn de smerenie, acesta s-a culcat cu fruntea la pământ şi s-a ridicat în picioare de mai multe ori, apoi a îngenuncheat sub patrafirul epicopului, care l-a hirotesit în funcţia de protopop. Episcopul i-a înmânat preotului Gheorghe Adrian Şuveţi însemnele simbolice care-i conferă autoritatea de protopop, crucea de aur, sceptrul şi „Gramata episcopală”, întrebând de mai multe ori dacă protoereul este vrednic de a primi însemnele, iar corul de preoţi şi credincioşii au răspuns într-un glas: „Vrednic este!”.

Festivitatea de învestire în funcţie a avut loc la Biserica Ortodoxă „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş” din curtea protopopiatului. La eveniment au fost prezenţi şi doi din foştii protopopi ai Reşiţei, părintele dr. Vasile Petrica, care a deţinut această funcţie peste 33 de ani şi pr. Petru Berbentia, numit în urmă cu trei ani. (n.r. 2013). Amintim că, părintele Nicolae Cătălin Mirişan a fost promovat consilier administrativ bisericesc, la Arhiepiscopia Sibiului.

Protopopiatul Reşiţa cuprinde 63 de parohii, iar în cuprinsul său sunt incluse trei oraşe: Anina, Bocşa şi Reşiţa, fiind astfel cel mai mare de pe tot cuprinsul eparhiei.

Pr. iconom stavrofor Gheorghe Adrian Şuveţi s-a născut la data de 04.10.1977 la Anina, judeţul Caraş-Severin, a fost hirotonit în anul 2000 şi este preot la Reşiţa din anul 2014, iar prioritare îi sunt activităţile cu tinerii, catehezele parohiale şi implicarea în mediul online.

Părintele Gheorghe Adrian Şuveţi este ctitor de biserică la Steierdorf/ Anina şi paroh al unei biserici ortodoxe române din cartierul Centru al urbei de pe Bârzava. La numirea întru protopop acesta a declarat că nu este o misiune uşoară, dar se va dedica întrutotul pentru bunul mers al celor încredinţate:

Vă reamintim că, părintele Petru Berbentia a fost revocat din funcţia de protopop al Reşiţei cu data de 1 februarie 2016 şi activează în continuare ca preot-paroh la Biserica ortodoxă “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Cartierul Govândari, ctitorie a acestuia din 1995. Revocarea din funcţia de protopop a survenit în baza unei cereri înaintate, anul trecut, de acesta Episcopiei Caransebeşului pe motive de sănătate.

(Hardy Cvoica)

1 COMENTARIU

  1. Parintele Gheorghe Suveti este Vrednicia si VESNICIA intruchipata in Om. Este lucrarea intru smerenie si lumina blanda a Invierii. Omul acesta umplut de mireasma catapeteasma lumii si a facut din ea iconostas al iubirii si al jerfei! VREDNIC ESTE!!!

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles