După 3 ani de investiţii, singura clinică de recuperare oncologică din ţară situată la Slatina Nera, în judeţul Caraş-Severin îşi va deschide porţile în acest an. Lucrările la departamentul de cercetare au fost finalizate şi toată aparatura a fost instalată. Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală de tip sanatoriu şi va avea 42 de saloane. Pacienţii vor fi gazduiţi în saloane moderne, cu un pat şi grup sanitar propriu. De asemenea, de jur împrejurul clinicii va fi amenajată şi o gradină botanică, a declarat prof. univ. dr. Pavel Chirilă.

clinica nera 4

Clinica Nera va fi dedicată în totalitate pacienţilor bolnavi de cancer. Pacienţii vor fi îngrijiţi cu atenţie de 30 de măicuţe, absolvente de şcoală sanitară dar şi de personal specializat. Pâna în prezent în România nu există niciun centru de recuperare oncologică, iar harta incidenţei cancerului indică zona de vest a ţării cu cele mai mari valori de îmbolnăvire, a mai spus doctorul. Judeţul Caraş-Severin chiar avea nevoie de o astfel de clinică având în vedere statisticile îngrijorătoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că judeţul ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi: de sân, de col uterin şi de colon. Doar anul trecut au fost depistate  915 cazuri noi de cancer, pe lângă cei peste 7.935 de bolnavi deja înregistraţi. Şi în România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporeşte rata anuală de mortalitate la nivel naţional. Cancerul este o boală invazivă care, slăbeşte organismul şi distruge ţesuturile în care se instalează. Proiectul Clinica Nera este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de 5 milioane de euro, 60% din această suma fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară.

pavel-chirila-10

Coordonatorul acestui proiect este  medicul Pavel Chirilă. Născut la Slatina Nera în judeţul Caraş-Severin a ajuns un medic de renume, după ce s-a impus în lupta cu cancerul. Acesta a ales să lupte cea mai gravă maladie, în localitatea natală, punând aici bazele primei Clinici de Recuperare Oncologică din România. O mare parte din fonduri au fost strânse prin Fundaţia “Sfânta Irina” din București, fondată de acesta. Practic bolnavii aflaţi în recuperare după tratamente împotriva cancerului se pot interna aici pentru cel puţin 30 de zile.

În societatea în care trăim, cu tehnica existentă, cancerul poate fi prevenit printr-un stil de viață corect. Un control de rutină niciodată nu strică deoarece prevenţia este de 1000 de ori mai puţin costisitoare decât terapia oncologică, spunea prof. univ. dr. Pavel Chirilă.

Medicul Pavel Chirilă, este doctor în ştiinţe medicale, apifitoterapie şi homeopatie spunea că maladia secolului este a doua cauză de mortalitate din lume, iar România are cea mai mare mortalitate prin cancer în rândul ţărilor europene. Cancerul, în viziunea lui Pavel Chirilă este boala tipică unde se confirma zicala Este mult mai simplu să previ, decât să tratezi”.

Daiana Roşca

5 COMENTARII

  1. Felicitari ! Va rog sa-mintransmiteti care este procedura pentru avputea beneficia de serviciile acestui sanatoriu !

  2. Se pare ca preturile seviciilor prestate vor fi mari, desi clinica este construita in cea mai mare parte din donatii si fonduri nerambursabile. Sa vedem si preturile. Ar fi bine sa poata beneficia de servicii cat mai multi. Dupa parerea mea nu era necesar luxul de a fi doar o persoana/camera, uneori e mai bine nu numai mai economic sa fie mai multi colegi de camera, o spun din experienta. Succes in continuare

  3. Imi pare rău că nu amintiţi absolut deloc de faptul că această clinică este la o mânăstire şi că o parte din fonduri s-au strâns şi se strâng prin bisericile ortodoxe din episcopie.

Comentariile sunt închise.