Persoanele cu risc de sărăcie severă care au dreptul la ajutoare alimentare gratuite de la Uniunea Europeană, mai au de aşteptat.

În această perioadă încă se depun ofertele firmelor care intenţionează să distribuie aceste produse, după care, conform procedurilor, urmează licitaţiile on-line. În cazul în care nu vor exista contestaţii, aceste ajutoare ar putea sosi începând de luna viitoare.

ajutoare ue (4)Produsele acordate în cadrul programului  sunt produse alimentare de bază: făina, ulei, mălai, zahăr, anul trecut fiind distribuite inclusiv conserve de carne de porc şi vită, pate de ficat şi paste făinoase, valoarea totală a acestora fiind de circa 300 lei.

Beneficiarii de ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeana sunt  pensionarii din sistemul de stat sau cei care primesc indemnizaţie socială pentru pensionari cu pensii mai mici de 400 lei, persoanele cu handicap gradul I sau II, şomeri în plată, beneficiari ai ajutorului social conform Legii 416, familii beneficiare de alocaţii pentru susţinerea familiei, precum şi alte categorii de persoane, printre care veteranii de război şi văduvele acestora, eroi ai Revoluţiei ori persoane persecutate politic în timpul regimului comunist.

Din acest an, de aceste ajutoare alimentare vor beneficia şi persoanele ale căror venituri pe membru de familie nu depăşeşte 450 lei/lunar, altele decât cele care beneficiau până acum de aceste drepturi.
Este vorba de persoanele singure sau familiile care, din anumite motive, nu beneficiau de venit minim garantat conform legii 416.

Datorită introducerii acestei noi categorii de beneficiari, în Caras-Severin  în acest an, au dreptul să primească astfel de ajutoare aproape 48.000 de persoane, cu circa 1.300 mai multe ca anul trecut, ca urmare a includerii şi a  altor categorii de persoane expuse sărăciei.

Tot din acest an  distribuirea ajutoarelor alimentare nu se mai face pe baza unui tichet personal, aşa cum a fost cazul anul trecut, ci pe liste întocmite de primării cu sprijinul instituţiilor desemnate. Ideea distribuirii pe baza tichetelor individiale transmise prin poştă către beneficiari, anul trecut, a fost un adevarat fiasco. Asta nu doar prin prisma faptului că unii potenţiali beneficiari nu au primit tichetele, dar şi pentru că distribuirea s-a făcut cu foarte mare întârziere. Astfel că în acest an, distribuirea se va face pe bază de buletin de identitate, conform listelor ce vor fi întocmite direct de primării. După finalizarea listelor de beneficiari, dacă vor mai apare persoane care se încadrează în prevederile legii privind acordarea acestor ajutoare alimentare , ele vor fi înscrise pe liste suplimentare.