150 de ani de la înfiinţarea Instituţiei Prefectului în România

institutia prefectului 1

Instituția Prefectului împlineşte astăzi 150 de ani de când funcţionează în România. În prezent, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, autoritate a administrației publice locale și conducător al serviciilor publice descentralizate, precum şi garantul respectării legii și a ordinii publice la nivel local. Prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu a declarat pentru postul nostru de radio că de-a lungul timpului prefectului i s-a acordat o importanță deosebită conferindu-i puteri diferite, de la un rol cu competențe restrânse până la cel de șef al județului, în funcție de modificările asupra legilor ce stabileau poziția prefecturilor:

 În România, noțiunea de „prefect” o întâlnim în Muntenia și Moldova încă înainte de Unirea Principatelor, chiar dacă cei care o reprezentau purtau denumirea „ispravnici de județe” sau „ispravnici administratori”.

Totuşi, înfiinţarea instituţiei este certificată de Legea comunală din 1 aprilie 1864 și Legea pentru înființarea consiliilor județene, din 2 aprilie 1864. Acestea prevedeau că „prefectul, cap al administrației județene, dirige toate lucrările acestei administrațiuni, şi execută hotărârile consiliului județean”.

Din 1990 şi până în prezent, judeţul Caraş-Severin a avut 13 prefecţi. (Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles