Ziua Maghiarilor de Pretutindeni sărbătorită la nivel naţional a fost marcată duminică, 14 martie la Bocşa şi Rusca Montană şi luni, 15 martie la Reşiţa, printr-un program omagial.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei culturale „Platanus”, Ladislau Kun duminică, 14 martie la mormântul lui Maderspach Karoly din Rusca Montană şi la obeliscurile ridicate în memoria bocşenilor căzuţi în revoluţia din 1848-1849 au fost depuse coroane de flori, iar luni, 15 martie la sediul asociaţiei din Reşiţa, începând cu ora 17.00 va avea loc o masă rotundă, în cerc restrâns, în cadrul căreia vor fi evocate evenimentele care au declanşat revoluţia maghiară de la 1848. Cu acest prilej, o coroană de flori va fi depusă şi la placa comemorativă dedicată poetului Petofi Sandor din incinta asociaţiei.

Ladislau Kun

Corul „Ghiocelul” al UDMR Caraş-Severin va înrăma muzical evenimentul, susţinând un microrecital de cântece patriotice.

Ladislau Kun a transmis pentru Radio Reşiţa că ziua de 15 martie este o sărbătoare pentru maghiarii din întreaga lume. Guvernul de la Budapesta a declarat-o drept Ziua Maghiarilor de Pretutindeni iar ceremoniile organizate în această zi au caracter oficial recunoscut şi în România, precum şi în alte ţări europene.

Foto: UDMR