14 milioane de euro pentru un climat mai sigur la frontiera cu Serbia

Aproape 14 milioane de euro sunt investiți într-un proiect transfrontalier care va îmbunătăți siguranța și securitatea în zona de graniță cu Serbia.  Banii sunt asigurați prin Programul Interreg IPA România-Serbia, fiind vorba de un proiect de importanță strategică. Lansarea oficială a proiectului a avut loc miercuri, la Timișoara, în prezența ambasadorilor din cele două țări, a președinților Consiliilor Județene din Caraș-Severin și Mehedinți, a prefecților și a mai multor primari. Chestorul Tiberiu Giurea, comandantul  Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a menționat că proiectul vizează reducerea criminalității transfrontaliere și a migrației ilegale.

Tot prin acest proiect, Poliţia de frontieră din Moldova Veche va avea propria bază de acostare a navelor folosite pentru misiuni de intervenţie şi supraveghere pe Dunăre, a spus prefectul Ioan Dragomir, prezent la evenimentul de la Timișoara.

„Efectiv, pentru Caraș-Severin au fost alocați două milioane de euro pentru bazarea acestor mijloace plutitoare. Sectorul Poliţiei de Frontieră Moldova Veche are în dotare 5 şalupe, 6 ambarcaţiuni de intervenţie şi două pontoane. În prezent, acestea staţionează necorespunzător în zona portului turistic, la un cheu aparţinând Căpităniei Portului Moldova Nouă”.

Trebuie menționat că lungimea frontierei pe teritoriul acoperit de program este de 548 km, reprezentând 2% din întreaga frontieră terestră externă a Uniunii Europene. Termenul de implementare a proiectului este de 36 luni.

În România, vor fi reabilitate și modernizate structuri ale Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, efectuându-se lucrări de reabilitare și extindere a Sediului Centrului de Conferințe Vârciorova ce va fi utilizat pentru instruirea personalului, iar la Moldova Veche va fi construit un ponton de andocare a navelor utilizate în patrulare pe Dunăre.

Partenerii sârbi din cadrul Ministerului de Interne al Republicii Serbia se vor dota cu echipamente specifice asigurării siguranței frontierelor prin achiziția unor piloni dotați cu aparatură de supraveghere modernă, aflându-ne după 5 luni de implementare în faza de realizare a studiilor de fezabilitate, proiectare, execuție și instalare a acestor echipamente de securitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Related Articles