Locul deșeurilor nu e în casă! Scapă de vechituri… scapă România de sancţiuni

RoRec

Deşi judeţul Caraş-Severin a aplicat la programul naţional de reciclare selectivă a deşeurilor electrice şi electronice, derulat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, încă mai există reşiţeni care aruncă aparatura defectă la gunoi.

Ce soluţii propun reşiţenii pentru rezolvarea problemei, aflaţi din interviurile realizate de Daiana Roşca.

……………………………..

60 de tone de deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice au fost colectate în primele 8 luni ale anului, la nivelul judeţului Caraş-Severin, cu 30 % mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a precizat reprezentantul regional al ROREC, Ionel Hornea. Campaniile de colectare a DEEE-urilor, iniţiate la nivel naţional de Ministerul Mediului, se desfăşoară lunar în municipiile reşedinţă de judeţ, bianual la nivelul oraşelor şi anual, la nivelul satelor şi comunelor.

Începând de luna viitoare, Centrul de colectare al DEEE-urilor din Reşiţa va avea program permanent cu publicul, la punctul de colectare din strada Căminelor pentru aparatele electrocasnice de dimensiuni mici, iar pentru cele de dimenisuni mari se vor face programări, a mai spus Ionel Hornea. Pentru informaţii suplimentare, cetăţenii interesaţi pot apela gratuit numărul 0800 444 800.

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a aflat mai multe amănunte despre modul de desfăşurare a colectării DEEE-urilor în Caraş-Severin de la reprezentantul regional ROREC, Ionel Hornea:

………………………………

România trebuie să colecteze cel puţin 4 kg de deşeuri electrice şi electronice pe cap de locuitor, conform legislaţiei europene. Obligativitatea o au atât cetăţenii, cât şi autorităţile locale. Fiecare primărie trebuie să amenajeze un centru de colectare a DEEE,  iar în oraşele mari, în municipii trebuie să existe un centru de colectare la fiecare 50.000 de locuitori.

Ţinta României de a colecta anual 4 kilograme pe locuitor de deşeuri electrice este departe de a fi îndeplinită. Statisticile Eurostat relevă că din 2009 – când s-au colectat 1.8 kilograme/locuitor, am scăzut progresiv la 1.1 kilograme în 2010, ajungând conform estimărilor oficiale la doar 0,9 kilograme în 2013, spune Liviu Popeneciu, preşedinte Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec. Nerespectarea acestei obligaţii poate duce la penalități zilnice pentru stat de zeci de mii de euro. Cetăţenii nu trebuie să uite că abandonarea deşeurilor electrice pe domeniul public este interzisă şi riscă o amendă ce poate ajunge şi la 2.000 lei. Legislația în vigoare obligă şi persoanele juridice să aibă un sistem coerent de management al deșeurilor electrice.

Caraş-Severin se numără printre primele şase judeţe din România la inforeciclarea selectivă a DEE-urilor. Judeţul Caraş-Severin a aplicat la programul naţional de reciclare selectivă a deşeurilor electrocasnice derulat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care prevede introducerea în sistem electronic a tipului şi cantităţilor de deşeuri electrice şi electronice colectate la nivelul unităţilor administrative-economice din judeţ.

Echipamentele electrice şi electronice sunt echipamentele care funcţionează pe bază de curenţi electrici sau câmpuri electromagnetice şi echipamentele de generare, transport şi de măsurare a acestor curenţi şi câmpuri, şi destinate utilizării la o tensiune mai mică sau egală cu 1.000 volţi curent alternativ şi 1.500 volţi curent continuu.

-aparate de uz casnic de mari dimensiuni
-aparate de uz casnic de mici dimensiuni
-echipamente informatice şi de telecomunicaţii
-echipamente de larg consum
-echipamente de iluminat
-unelte electrice şi electronice (cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni)
-jucării, echipamente sportive şi de agrement
-dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate)
-instrumente de monitorizare şi control
-distribuitoare automate

Cele mai citite

Related Articles