VIDEO Ilie Bolojan: Perspectivă îmbunătățită față de România după adoptarea primului pachet de măsuri fiscal-bugetare
România are ”o perspectivă îmbunătățită” din partea piețelor financiare după adoptarea primului pachet de măsuri fiscal-bugetare, a declarat premierul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

Articol editat de Casandra Silitra, 11 iulie 2025, 17:52
Premierul Ilie Bolojan a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că al doilea pachet de masuri urmăreşte reforma societăţilor la care acţionar este statul. Acestea trebuie să-şi reducă pierderile, să-şi modifice indicatorii de performanţă şi chiar să obţină profituri. Se va modifica legislaţia, astfel încît consiliile de conducere să aibă mai puţini membri, iar indemnizaţiile acestora vor fi plafonate.
Potrivit premierului, urmează noi măsuri pentru reducerea deficitului.
”Un pachet ţine de reforma societăţilor comerciale în care acţionar important este statul. De la creşterea indemnizaţiilor conducerilor, de la radamentele lor, de la pierderile lor rezultă un tablou foarte prost pentru statul român. Din păcate, aceste active sunt mult sub potenţialul pieţelor”, a declarat premierul.
Acesta a precizat că se referă la ”pierderi mai mici, la o mai bună calitate, chiar la profituri mai mari să le investim în sănătate şi educaţie”.
”Vom asigura transparenţa gestionării tuturor companiilor de stat, publicând datele care ţin de conducere”, a mai declarat Bolojan.
Potrivit acestuia, de asemenea, se vor modifica indicatorii de performanţă.
”Vom modifica indicatorii de performanţă. Toate conducerile funcţionează pe contracte de management, pe baza unor indicatori de performanţă care sunt formali, care nu înseamnă indicatori specifici şi dacă ţi-ai făcut şedinţele lunare şi mai faci ceva, ţi-ai atins indicatorii”, a declarat premierul.
Acesta a precizat că se va modifica legislaţia, propunând reducerea membrilor de conducere şi plafonarea indemnizaţiilor.
Premierul a mai afirmat că sunt companii unde profiturile sunt foarte mari, în poziţii de tip monopolist şi ”doar dacă te duci la serviciu faci profit”.
”E nevoie de reducerea piederilor şi închiderea societăţilor care au pierderi mai mulţi ani consecutivi. Propunem modificarea legislaţiei ca societăţile adminsitrate de AMEPIP să nu mai gestioneze 1.400 de societăţi, că nu le poate gestiona, iar numărul să se reducă la cele relevante, care nu pot depăşi 200”, a afirmat Bolojan.
Acesta precizează că, ”stabilind nişte praguri rezonabile, ne putem concentra unde impactul e mare şi indicatorii de performanţă trebuie să facă ca cei din conducere să se zbată din greu să le îndeplinească”.
”Activele statului să fie astfel bine administrate”, a precizat premierul, exolicând că există un grup de lucru pentru acest pachet de măsuri condus de vicepremierul Dragos Anastasiu din care fac parte reprezentanţii mai multor ministere.