Facturi duble la energie electrică pentru 2,1 milioane de gospodării din România. Cine va primi ajutor de la stat pentru a le plăti
Facturi duble la energie electrică pentru 2,1 milioane de gospodării din România. Cine va primi ajutor de la stat pentru a le plăti

Articol editat de Casandra Silitra, 1 iulie 2025, 14:04
Facturile la energie electrică se vor dubla pentru 2,1 milioane de gospodării din România, după eliminarea schemei de compensare ce a fost în vigoare până marți, 1 iulie. Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a explicat la „Apel matinal” de la Radio România Actualități ce categorii de români vor primi ajutor de la stat pentru a le plăti, dar și ce măsuri vor fi luate pentru ca tarifele să scadă.
„Avem pentru 2,1 milioane de gospodării acest mecanism prin care acei oameni care până acum aveau facturile până în 40-50 de lei în situaţia în care se elimină schema de compensare de la 1 iulie vor ajunge să aibă facturile aproximativ la acelaşi consum de 80-90-100 de lei”, a spus Bogdan Ivan.
„Consumatorii casnici au dreptul să vadă pe site-ul ANRE-ului care sunt tarifele. Au dreptul gratuit să se mute de la un furnizor la un alt furnizor, pe de o parte. Iar, pe de altă parte, ceea ce îi sfătuiesc este să intre să citească contorul la zi şi să trimită fie telefonic, fie online, fie în aplicaţia pe care o folosesc cu furnizorul de energie electrică, să actualizeze nivelul la zi al contorului, pentru a se asigura că vor fi facturi corecte şi că nu apar erori care să îi pună în dificultate şi mai mare”, a atras atenția oficialul.
Vouchere pentru românii vulnerabili
Potrivit ministrului Energiei, statul va aloca vouchere pentru câteva categorii de români, astfel încât să își poată achita facturile la curentul electric. El a precizat cât va plăti statul român pe voucherele pe care le va acorda în acest scop.
„Iar pentru acei oameni care au până în 2.000 de lei venituri, dacă e o persoană singură într-o locuinţă şi dacă sunt mai multe persoane până în 1.780 de lei, statul va aloca acest voucher care va fi distribuit de către Poşta Română şi care va putea să fie folosit pentru coplata facturii la energie.
De exemplu, va fi o factură de 90 de lei, cu 50 de lei scanează acel card care va fi primit prin intermediul Poştei Române, după care diferenţa se plăteşte din buzunar.
E o schemă de sprijin care ajunge să coste statul român undeva la 950 de milioane de lei până în 31 martie 2026, dar care este binevenită din punctul meu de vedere în contextul în care astăzi avem foarte mulţi consumatori vulnerabili pentru care 50 de lei pot să facă diferenţa”, a mai spus ministrul, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
Cum se pot înscrie românii vulnerabili pentru a primi voucherele
De asemenea, ministrul a explicat cum se pot înscrie românii vulnerabili pentru a primi voucherele de la stat. Potrivit oficialului, aceștia trebuie să își facă un cont într-o aplicație și să depună o cerere sau să apeleze la cineva din familie care să îi ajute să facă aceste lucruri.
Altfel, aceștia pot merge la primărie sau la un oficiu poștal, unde pot apela, de exemplu, la funcţionarul care răspunde de protecţia socială.
„E o metodă foarte simplă – sau ei îşi fac un cont online într-o aplicaţie şi depun această cerere sau cineva din familie sau direct la primărie sau la oficiu poştal, funcţionarul care răspunde de protecţia socială, de exemplu, va putea să facă foarte simplu înscrierea persoanei vulnerabile în această schemă, într-o aplicaţie făcută de cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, aplicaţie care, la rândul ei, se interconectează cu datele de la Ministerul de Finanţe, de la Ministerul Muncii şi calculează automat care persoană se cadrează în acest plafon”, a explicat ministrul.
Măsuri pentru reducerea prețurilor la energie electrică în România
Totodată, ministrul Energiei a spus că România a cheltuit peste 30 de miliarde de lei pentru schema de plafonare a prețurilor la energia electrică. El a subliniat faptul că a fost plătită compensarea atât pentru cineva care avea 1.500 de lei pensie, cât și pentru cineva care avea 10.000 de lei salariul sau un milionar sau un mall sau orice altă companie.
„În momentul de faţă, din păcate, preţurile sunt mai mari la consumatorul final datorită faptului că se elimină această schemă de compensare din partea statului, dar problema de fond este legată de modul pompieristic în care acum patru ani şi jumătate s-a făcut această liberalizare a preţului energiei.
Eu am avut în foarte scurtul mandat de şapte zile de când sunt la Ministerul Energiei deja discuţii şi cu cei de la ANRE şi cu Consiliul Concurenţei, dar şi cu producătorii, distribuitorii şi furnizorii, pentru a găsi o formulă prin care, pe termen mediu, să scădem preţurile finale. Ştiu că este foarte complicat, dar presupune investiţii foarte mari, pentru că e un mecanism foarte simplu. Atunci când ai o producţie mai mare şi aceeaşi cerere, automat preţul scade”, a mai spus Bogdan Ivan.
Ministrul Energiei a subliniat că pentru scăderea tarifelor la energia electrică în România trebuie să fie încurajată foarte mult producția, să fie aduși bani europeni și bani privaţi în creşterea capacităţilor de producţie pe energie hidro, pe energie nucleară.
Motivele pentru care energie electrică este scumpă în România
Bogdan Ivan a explicat, totodată, motivele pentru care energia electrică este scumpă în România. Pe de o parte, potrivit oficialului, a fost vorba despre o „liberalizare oarecum pompieristică”.
„Nu s-a investit în reţele şi în producţie în ultimii ani decât sporadic. Adică abia anul trecut au început nişte investiţii în materie de energie regenerabilă ieftină. Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sunt aşteptate să fie construite încă de acum 30 ani, dar nu s-a făcut un avans semnificativ.
Avem foarte multe hidrocentrale în stadii de 80, 90, 95% construite, dar care sunt blocate din diferite motive de mediu, iar toate aceste lucruri, evident, ne costă. Atunci când vrem să producem energie cât mai ieftină. Aceste motive, combinate cu războiul din Ucraina din 2022, combinate cu oprirea importurilor de gaz din Rusia, care pentru piaţă era o sursă ieftină la acel moment dat de energie, ne-a făcut să fie şi o penurie de resurse şi automat să crească preţul.
E un cumul de factori, iar ceea ce putem să facem e următorul lucru: unu – investiţii foarte mari, să folosim banii europeni pentru a creşte capaciţăţile de producţie, să finalizăm toate aceste hidrocentrale şi împreună cu colegii mei de la Ministerul Energiei am început o analiză foarte clară, am început să împart sarcini clare secretarilor de stat, managerilor, fiecare să răspundă de către un proiect punctual şi să găsească soluţii prin care să-l facem mult mai rapid, să-l punem în sistemul energetic naţional.
Şi azi pot să vă dau un exemplu, chiar acum mă duc la Năvodari, unde punem în funcţiune o centrală de 70 de megawati oră, care va funcţiona şi va asigura agentul termic pentru oraşul Năvodari şi pentru platforma petrolieră Midia Năvodari.
Şi e un mic exemplu, dar vrem să continuăm cu Işalniţa şi cu multe alte investiţii care să ne aducă un mix energetic mult mai ieftin pentru piaţa din România. Deci, reglementare foarte clară a piaţei şi transparentizarea pieţei – unu şi doi – creşterea capacităţii de producţie. Astea două elemente sunt definitorii şi aici, eu, unul, ca şi ministrul al Energiei, mă focusez pe cele două elemente”, a explicat el.
Bogdan Ivan a precizat că este vorba despre centrala de cogenerare care este făcută împreună cu cei de la KazMunaiGaz din Kazahstan, din fondul comun româno-kazah pentru rezolvarea capacităţii de producţie din România, 160 de milioane de euro.
„E un început şi vreau să continuăm foarte mult cu aceste investiţii, să le facem rapid, nu accept devansare de termene, nu accept scuze. Toţi cei care au treabă cu acest subiect şi sunt responsabili şi sunt plătiţi de statul român, sau de companiile la care statul este acţionar, trebuie să-şi facă treaba. Altfel au o problemă cu mine şi vor trebui să lase pe altcineva acolo”, a adăugat el.
Sursa: radioromania.ro