Ascultă Radio România Reșița Live

Iranul şi Israelul au lansat noi atacuri reciproce

Iranul şi Israelul au lansat noi atacuri reciproce în cursul dimineţii de sâmbătă, la o zi după ce Teheranul a declarat că nu va negocia programul său nuclear sub ameninţare, în timp ce Europa încerca să menţină active discuţiile de pace, relateză Reuters.

Foto: Objects are seen in the sky above Jerusalem after Iran launched drones and missiles towards Israel, in Jerusalem April 14, 2024. REUTERS/Ronen Zvulun TPX IMAGES OF THE DAY

Articol editat de Cristina Corocan, 21 iunie 2025, 11:41

La scurt timp după ora 2:30 dimineaţa, ora Israelului (23:30 GMT, vineri), armata israeliană a avertizat asupra unui tir de rachete provenit din Iran, declanşând alerte de raid aerian în mai multe zone din centrul Israelului, inclusiv la Tel Aviv, precum şi în Cisiordania ocupată de Israel.

Interceptări au fost vizibile pe cerul deasupra oraşului Tel Aviv, iar exploziile au răsunat în întreaga zonă metropolitană în timp ce sistemele de apărare antiaeriană ale Israelului au reacţionat.

În acelaşi timp, Israelul a lansat un nou val de atacuri asupra unor depozite de rachete şi a infrastructurii de lansare din Iran, a anunţat armata israeliană.

Sirenele au sunat şi în sudul Israelului, a transmis serviciul naţional de urgenţă al Israelului. Un oficial militar israelian a declarat că Iranul a lansat cinci rachete balistice şi că nu există, deocamdată, indicii că vreuna ar fi atins ţinta.

Nu au fost raportate victime în urma atacurilor.

Serviciul de urgenţă a publicat imagini care arată un incendiu pe acoperişul unui bloc de locuinţe cu mai multe etaje din centrul Israelului. Presa locală a relatat că incendiul a fost provocat de resturi provenite de la o rachetă interceptată.

Israelul a început să atace Iranul vinerea trecută, susţinând că vechiul său inamic este pe punctul de a dezvolta arme nucleare. Iranul, care afirmă că programul său nuclear are scopuri exclusiv paşnice, a ripostat cu atacuri cu rachete şi drone asupra Israelului.

Se presupune pe scară largă că Israelul deţine arme nucleare, deşi nu confirmă şi nici nu neagă acest lucru.

Atacurile sale aeriene au ucis 639 de persoane în Iran, potrivit Human Rights Activists News Agency, o organizaţie pentru drepturile omului cu sediul în SUA, care monitorizează situaţia din Iran. Printre morţi se numără membri de rang înalt ai armatei şi oameni de ştiinţă din domeniul nuclear.

În Israel, 24 de civili au fost ucişi în urma atacurilor cu rachete lansate de Iran, potrivit autorităţilor.
Reuters nu a putut verifica în mod independent numărul victimelor de ambele părţi.

Iranul a vizat în mod repetat oraşul Tel Aviv, o zonă metropolitană cu aproximativ 4 milioane de locuitori şi centrul economic şi de afaceri al ţării, unde sunt situate şi unele active militare strategice.

Israelul a anunţat că a lovit zeci de ţinte militare vineri, inclusiv locaţii de producere a rachetelor, un centru de cercetare din Teheran despre care a afirmat că este implicat în dezvoltarea armelor nucleare, precum şi facilităţi militare din vestul şi centrul Iranului.

DISCUŢIILE ÎNREGISTREAZĂ PROGRESE REDUSE

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat că „nu există loc pentru negocieri cu Statele Unite până când agresiunea israeliană nu încetează”. Cu toate acestea, el a sosit vineri la Geneva pentru discuţii cu miniştrii de Externe europeni, în cadrul cărora Europa speră să stabilească un drum înapoi spre diplomaţie.

Preşedintele american Donald Trump a reiterat vineri că va avea nevoie de până la două săptămâni pentru a decide dacă Statele Unite ar trebui să intre în conflict de partea Israelului, un interval de timp suficient „pentru a vedea dacă oamenii îşi vin în fire”, a spus el.
Trump a declarat că este puţin probabil să ceară Israelului să-şi reducă atacurile aeriene pentru a permite continuarea negocierilor.

„Cred că este foarte greu să faci o astfel de solicitare acum. Dacă cineva câştigă, e puţin mai dificil decât dacă cineva pierde. Dar suntem pregătiţi, dispuşi şi capabili, şi am vorbit cu Iranul. Vom vedea ce se întâmplă”, a spus Trump.

Discuţiile de la Geneva au arătat puţine semne de progres, iar Trump a spus că se îndoieşte că negociatorii vor putea obţine o încetare a focului.

„Iranul nu vrea să vorbească cu Europa. Vrea să vorbească cu noi. Europa nu va putea ajuta în acest caz”, a afirmat Trump.

Sute de cetăţeni americani au fugit din Iran de la începutul războiului aerian, potrivit unui document al Departamentului de Stat american consultat de Reuters.

Reprezentantul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat vineri în faţa Consiliului de Securitate că ţara sa nu va opri atacurile „până când ameninţarea nucleară a Iranului nu va fi desfiinţată”.

Reprezentantul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a cerut acţiuni din partea Consiliului de Securitate şi a spus că Teheranul este alarmat de informaţiile privind posibila implicare a SUA în război.
Rusia şi China au cerut o dezescaladare imediată.

Un oficial iranian de rang înalt a declarat pentru Reuters că Iranul este pregătit să discute despre limitarea îmbogăţirii uraniului, dar va respinge orice propunere care i-ar interzice complet această activitate, „mai ales acum, sub atacurile Israelului”.

Internațional duminică, 20 iulie 2025, 08:26

Iran: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în nordul țării

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a lovit duminică dimineață provincia Golestan din nordul Iranului, potrivit Centrului Seismologic...

Iran: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în nordul țării
Internațional sâmbătă, 19 iulie 2025, 14:24

Atenționare de călătorie emisă de MAE: Restricții de circulație pentru camioane în Bulgaria, 21-25 iulie 2025

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica...

Atenționare de călătorie emisă de MAE: Restricții de circulație pentru camioane în Bulgaria, 21-25 iulie 2025
Internațional vineri, 18 iulie 2025, 13:27

CE prevede pentru România 60,2 miliarde de euro în cadrul Alocărilor pentru planurile naţionale şi regionale de parteneriat

 Comisia Europeană a prezentat vineri alocările pentru statele membre în Cadrul financiar multianual (CFM) 2028-2034, după ce miercuri a...

CE prevede pentru România 60,2 miliarde de euro în cadrul Alocărilor pentru planurile naţionale şi regionale de parteneriat
Internațional sâmbătă, 12 iulie 2025, 17:19

Roberta Metsola a răspuns scrisorii preşedintelui Bulgariei privind raportul despre Macedonia de Nord

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a răspuns scrisorii preşedintelui Bulgariei, Rumen Radev, privind raportul despre Republica...

Roberta Metsola a răspuns scrisorii preşedintelui Bulgariei privind raportul despre Macedonia de Nord
Internațional joi, 10 iulie 2025, 13:42

Moţiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, respinsă de Parlamentul European

Moţiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene a fost respinsă de Parlamentul European cu o largă majoritate. Moțiunea de cenzură inițiată...

Moţiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, respinsă de Parlamentul European
Internațional miercuri, 9 iulie 2025, 20:11

MAE: Primarului Chişinăului îi este interzis accesul în România

Primarului Chişinăului, Ion Ceban, îi este interzis accesul în România. Interdicția li se aplică și altor doi cetățeni din Republica...

MAE: Primarului Chişinăului îi este interzis accesul în România
Internațional miercuri, 9 iulie 2025, 07:51

Bulgaria intră oficial în zona Euro din 2026

Bulgaria intră oficial în zona Euro din 2026. Decizia istorică a fost aprobata de Consiliul Uniunii Europene. Bulgaria va adopta moneda euro...

Bulgaria intră oficial în zona Euro din 2026
Internațional duminică, 6 iulie 2025, 14:19

Moțiunea de cenzură împotriva Comisiei von der Leyen, la vot

Moțiunea de cenzură împotriva Comisiei von der Leyen ajunge, săptămâna viitoare, la vot în Parlamentul European. Săptămâna viitoare,...

Moțiunea de cenzură împotriva Comisiei von der Leyen, la vot