DSP Caraş-Severin: zile de foc în Banat din cauza caniculei. Ce trebuie să ştii ca să fii în siguranță
Temperaturile foarte ridicate din ultimele zile în zona de sud-vest a României, inclusiv în județul Caraș-Severin, au adus cu ele riscuri serioase pentru sănătatea populației. Valul de caniculă s-a instalat brusc, după o perioadă marcată de instabilitate atmosferică și temperaturi scăzute, luând prin surprindere o parte a populației.

Articol editat de Daiana Rosca, 7 iunie 2025, 14:20
Potrivit Direcției Județene de Sănătate Publică Caraș-Severin, este important ca fiecare cetățean să adopte o conduită preventivă, atât pentru protejarea propriei sănătăți, cât și pentru evitarea solicitării suplimentare a sistemului medical local.
Recomandări pentru populație pe timpul caniculei:
-Evitați expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11:00 – 17:00.
-Purtați îmbrăcăminte lejeră, din materiale naturale, în culori deschise și folosiți pălării de soare sau umbrele.
-Hidratați-vă corespunzător – cel puțin 2 litri de lichide pe zi, preferabil apă plată sau ceaiuri neîndulcite.
–Evitați consumul de alcool, băuturi carbogazoase și alimente grase sau condimentate.
-Alegeți mese ușoare, pe bază de fructe, legume și lactate, ușor de digerat.
-Nu lăsați copiii, vârstnicii sau animalele în mașini parcate la soare.
Populația cu risc crescut de a suferi din cauza caniculei include:
- vârstnicii și persoanele peste 65 de ani,
- pacienții cu boli cardiovasculare, respiratorii sau metabolice,
- copiii mici,
- persoanele care desfășoară activități fizice intense în aer liber, inclusiv muncitorii industriali și agricoli.
Ce facem în caz de probleme medicale cauzate de caniculă:
Dacă resimțiți: amețeli, dureri de cap, greață, crampe musculare, transpirație excesivă urmată de uscăciunea pielii, bătăi rapide ale inimii, slăbiciune sau leșin, adresați-vă de urgență celui mai apropiat centru de primiri urgențe sau sunați la 112.
Spitalele din Caraș-Severin și Serviciul Județean de Ambulanță sunt pregătite pentru a oferi asistență de specialitate celor afectați de temperaturile extreme.
Pericole alimentare asociate cu temperaturile ridicateSpecialiștii DSP avertizează că în această perioadă:
Alimentele perisabile se pot altera rapid, favorizând toxiinfecțiile alimentare.
- Băuturile răcoritoare ținute în soare devin un pericol pentru sănătate, din cauza degradării compoziției chimice.
- Este recomandat să consumați doar alimente depozitate corespunzător și să verificați termenul de valabilitate al produselor înainte de consum.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro