Eveniment transfrontalier în Voivodina, Serbia: Comemorarea a 80 de ani de la deportările germanilor după cel de-al Doilea Război Mondial
În perioada 23–27 mai 2025, în Voivodina, Serbia, are loc un important proiect transfrontalier de comemorare a 80 de ani de la deportarea, strămutarea forțată, refugierea și expulzarea etnicilor germani din regiune, survenite în urma încheierii celui de-al Doilea Război Mondial.
Proiect internațional de comemorare a memoriei istorice

Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 mai 2025, 22:21
Proiect internațional de comemorare a memoriei istorice
Evenimentul este parte a proiectului „Monumente comemorative ridicate în Voivodina, Serbia, în amintirea deportării, strămutării forțate, a refugierii și expulzării germanilor după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial”. Proiectul este inițiat și organizat de:
- Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin
- Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița
- Societatea pentru Cooperare Sârbo-Germană Sremska Mitrovica (reprezentanți: Jovica Stević & Bruno Schmee)
- Asociația Germanilor „Syrmisch Mitrowitz” Sremska Mitrovica (președintă: Andrijana Bauer Živković)
- Consiliul Național al Minorității Germane din Serbia (președinte: M.Sc. Michael Planc)
- Asociația Șvabilor Dunăreni din Landul Baden-Württemberg, Germania (președinte: Hans Supritz)
Scopul principal al proiectului este conservarea memoriei colective prin marcarea locurilor simbolice și ridicarea de monumente comemorative dedicate victimelor acestor evenimente tragice.
27 mai 2025, Panciova – Jubileul „Libertatea”: 80 de ani de presă în limba română din Serbia
Un alt moment marcant al acestei perioade va avea loc pe 27 mai 2025, la ora 11:00, în Sala festivă a Primăriei din Panciova, Voivodina, Serbia.
Eveniment aniversar: 80 de ani de la înființarea Casei de Presă și Editură „Libertatea”
Comunitatea românească din Serbia sărbătorește opt decenii de activitate jurnalistică și editorială în limba română, prin Casa de Presă și Editură „Libertatea”. Festivitățile vor reuni reprezentanți ai comunității, lideri culturali și oficiali din Serbia și România, celebrând continuitatea, identitatea și contribuția presei românești la păstrarea culturii minoritare în regiune.
Sursa foto: Erwin Josef Tigla
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro