Modelul educațional finlandez ajunge la Reșița: formare Erasmus pentru profesori
Modelul educațional finlandez ajunge la Reșița: 75 de profesori formați prin Erasmus, alături de experți în educație din Finlanda.

Articol editat de Casandra Silitra, 20 mai 2025, 07:43 / actualizat: 20 mai 2025, 15:31
Municipalitatea Reșița investește constant în calitatea educației, punând în prim-plan dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. Printr-un proiect Erasmus aflat deja în al doilea an de implementare, 75 de profesori din Reșița au beneficiat până acum de cursuri de formare în străinătate, în domenii esențiale precum incluziunea, dezvoltarea durabilă și digitalizarea.
„Ne-am acreditat pentru a oferi cursuri de formare profesorilor din Reșița și am accesat finanțare europeană prin programul Erasmus. Până acum, 75 de cadre didactice au participat la stagii internaționale, iar proiectul continuă”, a declarat viceprimarul Mădălina Chiosa în cadrul emisiunii Banatul în direct.
Experți din Finlanda la Reșița: schimb de bune practici educaționale
Pentru a extinde beneficiile proiectului și pentru a oferi acces unui număr cât mai mare de profesori reșițeni la modele educaționale de succes, municipalitatea a invitat doi experți din Finlanda – țară recunoscută pentru unul dintre cele mai eficiente sisteme educaționale din lume.
„Este important să înțelegem că nu putem prelua un model educațional mot-a-mot. Însă, putem adapta elementele care se potrivesc sistemului nostru local. De aceea, am decis să invităm formatori din Finlanda. Asta, pentru a facilita un schimb real de experiență, atât teoretic, cât și aplicat”, a adăugat Mădălina Chiosa.
Cursuri susținute la Liceul „Traian Vuia” din Reșița
Primul curs susținut de expertul finlandez în această etapă are ca temă dezvoltarea durabilă. Întalnirile se desfășoară la Liceul Teoretic „Traian Vuia”. La curs participă 40 de profesori, împărțiți în două grupe. În prima săptămână din luna iunie, o altă expertă din Finlanda va susține un modul dedicat incluziunii în educație.
Această inițiativă face parte dintr-o viziune amplă a administrației locale, care urmărește modernizarea sistemului educațional din Reșița prin formare continuă, parteneriate internaționale și adaptarea celor mai bune practici educaționale europene.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro