9 Mai – Zi cu dublă semnificație pentru România: Ziua Europei și Ziua Victoriei în Europa
Data de 9 Mai are o dublă semnificație pentru România: Ziua Victoriei, care marchează victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste și Ziua Europei, sărbătoarea construcției europene moderne.

Articol editat de Anca Bălălău, 9 mai 2025, 06:35 / actualizat: 9 mai 2025, 9:39
80 de ani de la Ziua Victoriei în Europa
Ceremonii solemne au loc la memorialele de război din orașele și satele din Franța, în contextul marcării a 80 de ani de la Ziua Victoriei în Europa (VE), sărbătoare legală anul acesta, ca în fiecare an. Franța este una dintre puținele țări europene, în mod surprinzător, care marchează ziua cu astfel de evenimente, potrivit The Guardian.
Victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste
Pe data de 9 mai 1945, acum 80 de ani, a avut loc capitularea Germaniei naziste prin capitularea celui De-Al Treilea Reich. Au semnat actul de capitulare:
- Germania, prin generalul Alfred Jodl;
- Uniunea Sovietică, prin generalul-maior Ivan Susloparov;
- SUA, prin generalul Bedell Smith.
O premieră istorică în Germania
Ziua Victoriei este, pentru prima dată, zi liberă legală în Germania. Noul cancelar ales, Friedrich Merz, va participa la o ceremonie de comemorare într-o biserică din Berlin afectată de război, la o ceremonie de depunere de coroane și la evenimentul central aniversar, o comemorare parlamentară în Reichstag.
Ziua Victoriei, ce marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial, este serbată prin ample manifestări de către țările nordice, Federația Rusă și statele aflate sub influența sa.
Ziua Europei – Istoria unității europene
„Va veni o zi în care voi, francezi, ruşi, italieni, germani, voi toate naţiunile continentului (…) veţi construi fraternitatea europeană“ – Victor Hugo, 1849.
Astăzi, timpul a confirmat această profeție, deoarece la 9 Mai se sărbătorește Ziua Europei, cunoscută și sub numele de „Ziua Schuman”.
Două date importante
- 5 mai – Ziua Consiliului Europei (înființare în 1949);
- 9 mai – Ziua Uniunii Europene, legată de propunerea Schuman din 1950.
Povestea Zilei Europei
Totul a început la 9 mai 1950, când ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea la Paris un plan de unificare a producției de cărbune și oțel sub o autoritate comună, pentru prevenirea unui nou conflict militar – conform europa.eu.
Această propunere este considerată piatra de temelie a Uniunii Europene.
„Drumul spre Europa unită va trebui să pornească de la realizări concrete, care să creeze o solidaritate de fapt (…)”, declara Schuman în 1950.
Tratatul CECO și extinderea Uniunii Europene
Statele Beneluxului și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei, iar la 18 aprilie 1951 s-a semnat Tratatul de la Paris, instituind CECO.
La 25 martie 1957 s-au semnat Tratatele de la Roma, fondând CEE și EURATOM. Acestea au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.
Ulterior, s-au alăturat:
- 1973 – Irlanda, Marea Britanie, Danemarca;
- 1981 – Grecia;
- 1986 – Spania și Portugalia;
- 1995 – Suedia, Austria, Finlanda.
Astăzi, 27 de state (după Brexit) sunt membre ale Uniunii Europene.
Simbolurile Uniunii Europene
Drapelul european
- Adoptat în 1955
- Fundal albastru cu 12 stele aurii în cerc – simbol al unității și plenitudinii
Imnul european
- „Oda bucuriei” din Simfonia a 9-a de Beethoven
- Adoptat în 1985 la Consiliul European de la Milano
Moneda și deviza UE
- Euro, moneda oficială în 19 state
- Deviza UE: „Unitate în diversitate”, folosită prima dată în 2000
Părinții fondatori și recunoașterea în România
Konrad Adenauer, Charles de Gaulle, Robert Schuman, Alcide De Gasperi și Jean Monnet sunt considerați părinții fondatori ai Europei Unite.
În România, aceștia sunt onorați prin Monumentul Părinților Fondatori ai Uniunii Europene, inaugurat la 9 Mai 2006, în Parcul Herăstrău, pe Insula Trandafirilor.
La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!
Foto: european-union.europa.eu
Urmărește-ne și pe Google News