ROBERT PREVOST, primul papă american
Conclavul l-a ales pe cardinalul Robert Francis Prevost ca fiind al 267-lea Episcop al Romei. Noul Papă a fost anunțat mulțimii adunate de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti.

Articol editat de Valentina Adam, 8 mai 2025, 19:28 / actualizat: 8 mai 2025, 21:52
Leon al XIV-lea – al doilea Papă din Americi
Conform Vatican News, primul papă augustinian, Robert Prevost – acum Leo al XIV-lea – este al doilea Suveran Pontif din Americi după Papa Francisc. Totuși, spre deosebire de Jorge Mario Bergoglio, Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, este originar din nordul continentului american, deși a petrecut mulți ani ca misionar în Peru, înainte de a fi ales conducător al augustinienilor pentru două mandate consecutive.
Primul papă augustinian
Noul Episcop al Romei s-a născut la 14 septembrie 1955, la Chicago, Illinois, fiul lui Louis Marius Prevost (cu origini franceze și italiene) și al lui Mildred Martínez (cu origini spaniole). Are doi frați: Louis Martín și John Joseph.
A copilărit și și-a petrecut adolescența alături de familie, studiind mai întâi la Seminarul Mic al Părinților Augustinieni, apoi la Universitatea Villanova din Pennsylvania, unde, în 1977, a obținut o diplomă în matematică și a studiat și filosofia.
La 1 septembrie 1977 a intrat în noviciatul Ordinului Sfântului Augustin (O.S.A.) la Saint Louis, în Provincia „Maica Bunului Sfat” din Chicago, făcând prima profesiune pe 2 septembrie 1978. Pe 29 august 1981, a depus voturile solemne.
A urmat cursuri de teologie la Catholic Theological Union din Chicago. La 27 de ani a fost trimis la Roma de superiorii săi pentru a studia dreptul canonic la Universitatea Pontificală Sfântul Toma de Aquino (Angelicum).
A fost hirotonit preot pe 19 iunie 1982 la Colegiul Augustinian Sfânta Monica din Roma, de către Mons. Jean Jadot, atunci pro-președinte al Consiliului Pontifical pentru Necreștini (astăzi Dicasterul pentru Dialog Interreligios).
A obținut licența în 1984, iar în anul următor, în timp ce își pregătea teza doctorală, a fost trimis în misiune la Chulucanas, Piura, Peru (1985–1986). În 1987 și-a susținut teza doctorală intitulată „Rolul priorului local în Ordinul Sfântului Augustin” și a fost numit director vocațional și director de misiuni în Provincia Augustiniană „Maica Bunului Sfat” din Olympia Fields, Illinois.
Misiune în Peru
În anul următor a revenit în Peru, la Trujillo, ca director al proiectului de formare pentru candidații augustinieni din vicariatele Chulucanas, Iquitos și Apurímac.
În decurs de 11 ani, a fost:
- prior al comunității (1988–1992),
- director de formare (1988–1998),
- instructor pentru membrii profeși (1992–1998),
- vicar judecătoresc (1989–1998) și
- profesor de Drept Canonic, Patristică și Teologie Morală la Seminarul Major „San Carlos y San Marcelo” din Arhidieceza Trujillo.
Totodată, a fost responsabil de parohia Maica Bisericii, devenită ulterior Parohia Sfânta Rita (1988–1999), într-un cartier sărac al orașului, și administrator parohial la Nuestra Señora de Monserrat (1992–1999).
Conducător al Ordinului Augustinian
În 1999 a fost ales prior provincial în Chicago, iar după doi ani și jumătate, Capitlul General al Ordinului l-a ales prior general, funcție în care a fost reconfirmat în 2007.
În octombrie 2013, s-a întors în Provincia din Chicago, unde a fost director de formare, consilier principal și vicar provincial, până când Papa Francisc l-a numit la 3 noiembrie 2014 administrator apostolic al Diecezei Chiclayo, acordându-i demnitatea episcopală cu titlul de Episcop titular de Sufar.
A intrat în dieceză pe 7 noiembrie, în prezența nunțiului apostolic James Patrick Green, care l-a hirotonit episcop pe 12 decembrie, sărbătoarea Sfintei Fecioare de Guadalupe, în Catedrala „Sfânta Maria”.
Mottoul său episcopal este „In Illo uno unum” – cuvinte rostite de Sfântul Augustin în predica la Psalmul 127: „deși noi, creștinii, suntem mulți, în Hristos cel Unic suntem una.”
Episcop de Chiclayo (2015–2023)
Pe 26 septembrie 2015, Papa Francisc l-a numit Episcop de Chiclayo. În 2018, a fost ales vicepreședinte al Conferinței Episcopale din Peru, fiind membru al Consiliului Economic și președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație.
În 2019, Papa Francisc l-a numit membru al Congregației pentru Cler, iar în 2020, membru al Congregației pentru Episcopi. Pe 15 aprilie 2020, a fost numit și administrator apostolic al Diecezei Callao.
Prefect al Dicasterului pentru Episcopi
La 30 ianuarie 2023, Papa l-a chemat la Roma ca Prefect al Dicasterului pentru Episcopi și Președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină, conferindu-i titlul de arhiepiscop.
Cardinal în 2024
Papa Francisc l-a numit cardinal în consistoriul din 30 septembrie 2024 și i-a atribuit diaconatul bisericii Sfânta Monica. A preluat oficial biserica titulară pe 28 ianuarie 2024.
A participat, ca prefect, la cele mai recente călătorii apostolice ale Papei și la ambele sesiuni ale celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, din octombrie 2023 și octombrie 2024, dedicate sinodalității.
Pe 4 octombrie 2023, Papa l-a numit membru al mai multor dicastere: pentru Evanghelizare, Doctrina Credinței, Bisericile Orientale, Cler, Viață Consacrată, Cultură și Educație, Textele Legislative și al Comisiei Pontificale pentru Statul Cetății Vaticanului.
Promovat în Ordinul Episcopilor
La 6 februarie 2025, Papa l-a promovat în Ordinul Episcopilor, acordându-i titlul Bisericii Suburbicare Albano.
În timpul celei mai recente spitalizări a predecesorului său la spitalul „Gemelli”, Prevost a condus rugăciunea Rozariului pentru sănătatea Papei Francisc, în Piața Sfântul Petru, pe 3 martie.
Fum alb a ieșit pe coșul instalat pe acoperișul Capelei Sixtine de la Vatican. După mai multe tururi de scrutin de la începerea conclavului, cei 133 de cardinali electori l-au ales pe succesorul papei Francisc.
Noul Suveran Pontif va apărea în mod normal la balconul cu vedere la Piața Sfântul Petru în următoarea oră, potrivit BBC.
Când Jorge Bergoglio, care a devenit Papa Francisc, a fost ales în martie 2013, identitatea sa a fost dezvăluită la aproximativ 45 de minute după fumul alb, când a apărut pe balconul de deasupra Pieței Sfântul Petru, potrivit The Guardian.
Noul papă este condus acum într-o cameră mică de lângă Capela Sixtină, unde va îmbrăca veșmintele papale albe.
Cardinalul senior va confirma în curând decizia prin cuvintele „Habemus Papam” – în latină „avem un papă” – și îl va prezenta pe noul suveran pontif prin numele papal ales.
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE.REUTERS
Urmărește-ne și pe Google News