Ascultă Radio România Reșița Live

Primii miei din Banat, pregătiți pentru Paști

Fermierii se pregătesc intens pentru Paști, iar primii miei din Banat au început deja să apară. Crescătorii estimează că până la sărbători, mieii vor atinge greutatea ideală de peste 20 de kilograme, fiind gata pentru sacrificare.

Primii miei din Banat, pregătiți pentru Paști

Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 ianuarie 2025, 11:34 / actualizat: 29 ianuarie 2025, 9:27

Prognoze pentru prețuri și cerere

Deși prețurile mieilor de Paști nu au fost încă stabilite, crescătorii iau în calcul creșterea costurilor de producție. Până atunci, accentul rămâne pe asigurarea unei creșteri optime pentru miei, astfel încât să fie gata pentru sacrificare sau prăsilă la momentul potrivit.

Fătările timpurii, adaptare la cerințele pieței de Paști

La fermierii din zona de munte, fătările au început de la sfârşitul lunii decembrie.

Inițial, tradiția este undeva în ianuarie-martie. Dacă mă raportez la zona noastră, în ianuarie încep fătările. Fermierii s-au mutat și ei cu o lună pentru că Paștele este undeva în 20 aprilie. Și au mutat și ei monta mai devreme, ca să aibă miei mai mari până la Paști„.

Cum sunt îngrijiți mieii în primele săptămâni de viață?

Au început fătările. Până acum, este totul în regulă, fată la timp. Dacă nu se întâmplă nimic deosebit, imediat după fătare, mamele ovine au luat mirosul, gustul și nu-i mai desparte nimic. Mieii rămân lângă mamă până când îi înţărcăm. Sun două motive: fie îi vindem și merg la Paşti pe mesele oamenilor, fie îi îngrăşăm şi îi ţinem pentru mărirea turmei şi-atunci ei urmează altă alimentație, a declarat pentru Radio Reșița, fermierul Mihai Sprânceană din Ţerova.

„Măsuratul oilor” – tradiție și evaluare după iarnă

De regulă mielul este luat de lângă oaie în preajma Paştilor, indiferent din ce motiv, că-i pentru tăiere sau pentru prăsilă. Dar de regulă la 1 Mai, când se scot oile pe pășune și se măsoară.

Măsuratul oilor este o tradiție, are semnificațiile sale. Este un moment al bilanțului. Se vede cum ai ținut oaia în timpul iernii. Practic se vede ce ai muncit iarna cu oile, cât de bine le-ai întreținut, cât de bine le-ai tratat, cât de bine le-ai hrănit. În funcție de asta ai și roadele în anul care urmează.

În zilele în care nu este zăpadă şi anul acesta nu a prea fost mai deloc, le scoatem, dar nu neapărat ca să mănânce la pășune, ci mai mult pentru plimbare, pentru mișcare. Mieii nu ies afară, iar dacă chiar îi scoatem doar când încep să crească şi doar aici în în jur. Nuu plecăm cu ei mai departe pentru că vrem să se hrănească cum trebuie, să fie sănătoși, să nu ia boli.

În primele 2 săptămâni nu primesc decât lapte de mamă pentru că așa e bine și așa e normal, iar oile au lapte. Noi în fiecare zi stoarcem oile pentru că nu toți mieii reușesc să le stoarcă, să bea tot laptele și atunci se strică la pulpă. Iar după 2 – 3 săptămâni, când încep să crească și au nevoie de mai multă hrană, le dăm niște concentrate speciale pentru a le ajuta la creștere şi nu pentru îngrășare.

Mult mai târziu primesc altfel de aliment. Dar după 2-3 săptămâni primesc un aliment de creștere, un nutreț combinat sănătos care îi ajută să crească, nu să se îngrașe.

La sfârșitul lunii ianuarie fătările continuă. Acum chiar suntem în perioada în care fată bine, cred că în următoarea săptămână vor făta toate. Am avut berbeci buni și ăsta este acum rezultatul„.

Foto: arhiva

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 16:45

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci

În solariile din comuna Teregova, județul Caraș-Severin, primele roșii autohtone încep deja să capete culoare, semn că sezonul 2025 este tot...

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 15:11

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%

Campania de însămânțare a culturilor de primăvară din județul Caraș-Severin este aproape finalizată, iar suprafețele programate pentru 2025...

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 13:38

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort

Sezonul căpșunilor românești cultivate în câmp a început timid, dar promițător. Primele loturi și-au făcut deja loc pe tarabele piețelor...

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură miercuri, 28 mai 2025, 20:29

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin

Odată cu venirea verii, treptat piețele din Caraș-Severin se umplu de culoare și prospețime. Primele legume cultivate în câmp au început să...

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură luni, 26 mai 2025, 12:41

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei

Odată cu încălzirea vremii, primele legume românești cultivate în câmp au început să apară pe tarabele din piețe. Legumicultorii se...

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei
Agricultură luni, 26 mai 2025, 11:43

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!

Cinci zile pentru ajutorul de minimis la legume în spații protejate! Fermierii români care cultivă legume în spații protejate – sere sau...

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!
Agricultură vineri, 23 mai 2025, 22:35

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie

Termenul limită pentru depunerea cererilor de plată APIA 2025 a fost prelungit! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat,...

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie
Agricultură miercuri, 21 mai 2025, 17:04

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!

Evenimentul Banat Brunch în Casa Ferch – Experienţă culinară şi culturală, ce a fost programat să aibă loc sâmbătă, 24 mai 2025 la...

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!