Ascultă Radio România Reșița Live

Primii miei din Banat, pregătiți pentru Paști

Fermierii se pregătesc intens pentru Paști, iar primii miei din Banat au început deja să apară. Crescătorii estimează că până la sărbători, mieii vor atinge greutatea ideală de peste 20 de kilograme, fiind gata pentru sacrificare.

Primii miei din Banat, pregătiți pentru Paști

Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 ianuarie 2025, 11:34 / actualizat: 29 ianuarie 2025, 9:27

Prognoze pentru prețuri și cerere

Deși prețurile mieilor de Paști nu au fost încă stabilite, crescătorii iau în calcul creșterea costurilor de producție. Până atunci, accentul rămâne pe asigurarea unei creșteri optime pentru miei, astfel încât să fie gata pentru sacrificare sau prăsilă la momentul potrivit.

Fătările timpurii, adaptare la cerințele pieței de Paști

La fermierii din zona de munte, fătările au început de la sfârşitul lunii decembrie.

Inițial, tradiția este undeva în ianuarie-martie. Dacă mă raportez la zona noastră, în ianuarie încep fătările. Fermierii s-au mutat și ei cu o lună pentru că Paștele este undeva în 20 aprilie. Și au mutat și ei monta mai devreme, ca să aibă miei mai mari până la Paști„.

Cum sunt îngrijiți mieii în primele săptămâni de viață?

Au început fătările. Până acum, este totul în regulă, fată la timp. Dacă nu se întâmplă nimic deosebit, imediat după fătare, mamele ovine au luat mirosul, gustul și nu-i mai desparte nimic. Mieii rămân lângă mamă până când îi înţărcăm. Sun două motive: fie îi vindem și merg la Paşti pe mesele oamenilor, fie îi îngrăşăm şi îi ţinem pentru mărirea turmei şi-atunci ei urmează altă alimentație, a declarat pentru Radio Reșița, fermierul Mihai Sprânceană din Ţerova.

„Măsuratul oilor” – tradiție și evaluare după iarnă

De regulă mielul este luat de lângă oaie în preajma Paştilor, indiferent din ce motiv, că-i pentru tăiere sau pentru prăsilă. Dar de regulă la 1 Mai, când se scot oile pe pășune și se măsoară.

Măsuratul oilor este o tradiție, are semnificațiile sale. Este un moment al bilanțului. Se vede cum ai ținut oaia în timpul iernii. Practic se vede ce ai muncit iarna cu oile, cât de bine le-ai întreținut, cât de bine le-ai tratat, cât de bine le-ai hrănit. În funcție de asta ai și roadele în anul care urmează.

În zilele în care nu este zăpadă şi anul acesta nu a prea fost mai deloc, le scoatem, dar nu neapărat ca să mănânce la pășune, ci mai mult pentru plimbare, pentru mișcare. Mieii nu ies afară, iar dacă chiar îi scoatem doar când încep să crească şi doar aici în în jur. Nuu plecăm cu ei mai departe pentru că vrem să se hrănească cum trebuie, să fie sănătoși, să nu ia boli.

În primele 2 săptămâni nu primesc decât lapte de mamă pentru că așa e bine și așa e normal, iar oile au lapte. Noi în fiecare zi stoarcem oile pentru că nu toți mieii reușesc să le stoarcă, să bea tot laptele și atunci se strică la pulpă. Iar după 2 – 3 săptămâni, când încep să crească și au nevoie de mai multă hrană, le dăm niște concentrate speciale pentru a le ajuta la creștere şi nu pentru îngrășare.

Mult mai târziu primesc altfel de aliment. Dar după 2-3 săptămâni primesc un aliment de creștere, un nutreț combinat sănătos care îi ajută să crească, nu să se îngrașe.

La sfârșitul lunii ianuarie fătările continuă. Acum chiar suntem în perioada în care fată bine, cred că în următoarea săptămână vor făta toate. Am avut berbeci buni și ăsta este acum rezultatul„.

Foto: arhiva

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi
Agricultură vineri, 29 august 2025, 21:37

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi

Legume pentru murături – recoltă bogată, dar cumpărători rezervaţi A început sezonul murăturilor, însă piețele din Caraş-Severin nu mai...

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi
Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești
Agricultură marți, 26 august 2025, 18:08

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești

Agromalim, cel mai important târg internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje din vestul României, revine în acest an cu o...

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești
Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene
Agricultură luni, 25 august 2025, 16:56

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene

Fermierii europeni vor primi avansuri mai consistente pentru subvenții, în urma deciziei Comisiei Europene de a majora nivelul sprijinului acordat...

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene
Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:13

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița

Unul dintre cei mai apreciați producători locali din Caraș-Severin, Ioan Jivan din comuna Fârliug, aduce zilnic pe tarabele piețelor din...

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:00

APIA Caraș-Severin: Termen limită pentru vizarea rentei viagere agricole aferente anului 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Județean Caraș-Severin, reamintește rentierilor agricoli că termenul...

APIA Caraș-Severin: Termen limită pentru vizarea rentei viagere agricole aferente anului 2024
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 16:08

Ionel Ianca din Fârliug, producător local de lubeniță, varză, ardei și flori – trei decenii de tradiție și prospețime în Piața Sud din Reșița

În județul Caraș-Severin, numele lui Ionel Ianca din Fârliug este bine cunoscut atunci când vine vorba de produse agricole locale. De peste 30...

Ionel Ianca din Fârliug, producător local de lubeniță, varză, ardei și flori – trei decenii de tradiție și prospețime în Piața Sud din Reșița
Agricultură luni, 18 august 2025, 12:04

Cursuri de calificare profesională la DAJ Caraş-Severin – Lucrător în culturi de câmp şi legumicultură

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin organizează cursuri de calificare profesională în meseria de Lucrător în culturi de...

Cursuri de calificare profesională la DAJ Caraş-Severin – Lucrător în culturi de câmp şi legumicultură
Agricultură sâmbătă, 16 august 2025, 06:14

Secetă pedologică în aproape toată țara: ANM avertizează asupra efectelor grave asupra culturilor agricole

România se confruntă cu o secetă pedologică severă în majoritatea regiunilor, iar Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că...

Secetă pedologică în aproape toată țara: ANM avertizează asupra efectelor grave asupra culturilor agricole