Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească.

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Articol editat de Radio Resita, 3 noiembrie 2024, 10:07

Folosim:
– 300 de gr de carne de vită sau de porc mai grasă
– 200 de grame în total de morcov, pătrunjel și țelină
– o ceapă medie
– doi ardei grași
– trei roșii
– doi cartofi potriviți
– o lingură de mazăre boabe
– 10 păstăi de fasole verde
– borș sau altă substanță acră
– frunze aromate
– sare.

Pieptul de vită sau ciolanul proaspăt de porc se pune la fiert în doi litri de apă rece. În apă se pune o linguriță de sare. Se lasă la fiert pe foc potrivit cam o oră. Dacă focul este mai mare se va tulbura supa. Se spumează de câte ori este necesar.

Zarzavatul și ceapa, rase pe răzătoarea cu găuri mari, se călesc în două linguri de untdelemn circa două minute. Se adaugă în ciorbă și fasolea ruptă în bucăți. După aproximativ o jumătate de ceas se pune și mazărea. Dacă este proaspătă cu atât mai bine. Când carnea și zarzavaturile sunt fragede se adaugă cartofii tăiați în cuburi mici, ardeii feliați subțire și roșiile curățate de coajă.

Ciorba se fierbe încă 15 sau 20 de minute ca să se înmoaie cartofii, apoi se toarnă borșul. Ciorba nu trebuie să fie prea densă. Se mai lasă să dea câteva clocote după care se ia de pe foc. Cine vrea poate să aromatizeze ciorba cu leuștean sau pătrunjel. (rețetă Silvia Jurcovan)

Pentru felul doi propun papricaș cu ciuperci și mămăligă.
Ingrediente folosite:
– 500 de gr de carne de pui sau porc
– 500 de gr ciuperci proaspete Champignion
– 150 de ml de smântână
– un pahar de vin alb sec
– o ceapă
– patru căței de usturoi
– trei linguri de ulei
– două linguri de făină
– pătrunjel verde, cimbru, nucșoară
– sare și piper
Se taie în cuburi carnea apoi se prăjește în uleiul încins. Când începe să se rumeneasca ușor se adaugă și ceapă tăiată fin și ciupercile feliate. Se lasă la calit apoi se adaugă smântână în care am încorporat făină. Se toarnă și vinul alb sec. Rămâne pe foc să clocotească încă 10 minute apoi se sărează și se condimentează cu piper, nucșoară măcinată și un pic de cimbru uscat, după plac.

După ce se oprește focul se presară verdeață tocată fin deasupra. Se servește cu mămăligă.

Îndulcirea de la final este asigurată de prăjitura din mălai cu lapte.

Ne trebuie:
– un litru de lapte
– 300 de gr de mălai grișat
– un sfert de litru de smântână
– 100 de gr de unt
– 50 de gr de făină
– 5 ouă
– puțină sare
– 200 de gr de zahăr
– 15 ml de rom
– zahăr vanilat.

Într-o cratiță mare se pune laptele, untul, sarea și se lasă să fiarbă. Nu se fierbe direct pe flacără pentru că se afumă laptele. Când dă primul clocot se toarnă mălaiul în ploaie și se bate mereu ca să nu se cocoloșească. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă și înfăinată și rămâne să se răcească.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă, se adaugă tot zahărul tos, romul și se bat în continuare până se întăresc. Albușurile bătute se pun peste compoziția de mălai răcită. Se presară zahărul vanilat și se amestecă ușor cu telul.

Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius până într-o oră sau până se rumenește frumos. Nu crește prea mult, dar este fragedă și gustoasă.

Poftă bună la ce preparați pentru prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, și prăjitura din mălai cu lapte.

Daniel Babun

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă